lördag 7 maj 2016

Att förstöra sparande? Kapitalets diktatur?

Några reflexioner utan källhänvisningar ... Västvärldens kapitalism mår inte bra, den heliga tillväxten är inte så lysande (eller rent av frånvarande), priserna ligger stilla. Ibland sjunker till och med prisnivån generellt, det är deflation alltså. Och folk vill inte handla så mycket som kapitalisterna vill. En del sparar i stället.

Nu vill ekonomerna att det skall vara inflation i stället. Riksbankerna kör med så kallade inflationsmål, som att priserna skall öka exempelvis i genomsnitt två procent per år. Genom att priserna ökar skall de dumma konsumenterna 'stimuleras' att konsumera upp sina pengar innan de blir värdelösa. Men det verkar inte räcka. En ännu radikalare metod som någon ondsint person kläckt är att gradvis göra pengar mindre värda. Har du en summa på banken för framtida behov så kommer den att minska år efter år (det kan ju kallas negativ ränta, du får betala för att ha pengarna på banken).

Några reflexioner om detta:

Jordens resurser. Med tanke på att resurserna är begränsade borde icke-konsumtion uppmuntras i stället för att bestraffas.

De som inte kan spara. De som har dåligt med pengar och förmodligen knappt kan spara något, kommer att drabbas ännu värre av det här. I stället borde fattigpensionärer och liknande grupper få rejäla tillskott.

Spara för framtida behov. Här stöter två uppfattningar samman. Dels en del politiker och privatekonomer som hävdar att du bör spara för framtida nödlägen, som att ha en årslön på banken ifall du blir arbetslös. Eller att du helt enkelt inte vill vara med i lånekarusellen, utan kunna betala större inköp kontant. - Och så har vi alltså finansiella genier som vill utplåna ditt sparande, det som du skulle ha ifall det händer något krisartat eller om du vill göra ditt livs drömgrej utan skuldsättning.

Liberalism och demokrati. Liberaler som ju är så frihetsälskande, hur kan de godkänna tilltag där kapitalets stat går in och "bestämmer vad folk får göra med sina pengar"? Kan det möjligen vara så att liberalism och demokrati inte är så viktiga när det är kapitalets behov som styr? "Det fria individuella valet" i det här fallet verkar alltså vara att antingen handlar du upp dina pengar direkt för prylar som inte gör dig så mycket lyckligare ändå, eller också handlar du inte och får då nöjet att se hur deras värde försvinner år efter år.

Kontanter. Man skulle ju kunna stoppa kontanterna i madrassen, men hur fungerar det i ett ekonomiskt system när det mesta som kallas "pengar" är ettor och nollor i datakonton? Förmodligen kommer den som sparar pengar på det sättet, med riktiga sedlar, att behandlas som kriminell.

Det finns nog fler aspekter, men det här är vad jag kom på för ögonblicket. Jo, här är en till:

Att tvinga folk att konsumera vare sig de vill eller inte, kan det möjligen ses som en aspekt av kapitalets diktatur?

Den här lillen behöver nog inte fundera på de här problemen i alla fall.

Inga kommentarer: