lördag 14 maj 2016

Tibetanskt hakkors

I nedre högra hörnet av den här 'tviten' framträder en välkänd symbol. Det enda som gör mig förvånad är att svastikan har samma riktning som den variant nassarna använde. Annars brukar väl tvärarmarna vara vända åt andra (rätta) hållet. I Asien används den här symbolen bland annat för att markera buddhistiska kloster (har sett det på koreanska kartor). Men i Tibet används tydligen den variant som "der schöne Adolf" och hans gäng föredrog.
Undrar om det är sädeskorn som lagts ut på tyget? Hur som helst, det gällde nog att ta den här bilden fort, innan fårskocken kom och åt upp kornen!

1 kommentar:

skvitt sa...

Jag har alltid tyckt att hakkorset är en vacker symbol, inte minst i nazisternas utformning. Det lär ha varit Hitler själv som tog fram just den utformningen. Han hade ju en viss konstnärlig ådra, som dock inte räckte för att komma in på konstskolan. Men det kan ju också vara propaganda för att göra Hitler ännu "större" i Tredje riket. Det kanske var någon annan, men som inte fick äran.

Hur som helst är det så in i helsike tragiskt att nazisternas gärningar är så omänskliga att man inte kan njuta av symbolen, varken i nazistisk eller annan utformning. Associationerna går ju alltid till nazism. Till och med så här 70 år efter Tredje rikets fall. Och nazismens idéer, de har ännu inte dött. Det är är skrämmande!

/Skvitt