onsdag 4 maj 2016

Kvantdatorn i kommersiell drift

Kvantdatorn har det pratats om i många år, om hur ruskigt snabb en sådan apparat är - när den väl kommer i fungerande skick. Men det har dröjt ... . Nu meddelas det dock att kvantdatorer  finns i IBM:s datormoln och är tillgängliga för den datorsugna allmänheten. Denna maskin sägs inte vara så mycket bättre än 'vanliga' superdatorer ännu så länge, men arbete på mycket häftigare versioner pågår.

Finessen med kvantdatorn är att den förväntas kunna göra beräkningar där miljarder operationer hanteras samtidigt. Jag tänker på administration av omfattande planering exempelvis - alltså en apparat som gör den nödvändiga planekonomin ännu lättare att administrerar. Eller kanske kvantdatorer till slut kan ge meteorologerna ett verktyg för att skapa prognoser som är pålitliga flera dagar framåt!

Förmodligen kan den användas till en massa skit också.

2 kommentarer:

martin sa...

Funderade just på att starta projektet: Open revolution

Där man helt enkelt gör det som man måste göra om man skall kalla sig kommunist. Göra planen för hela världen. Skuggbudget till varje åldringboende som folk använder, skuggbudget till alla delar av produktionsapparaten och samhälle. Man börjar med den information man kan komma över offentligt och skapar den grundläggande strukturen. Sedan fyller man på med läckt budgetinformation från banker, företag, vårdcentraler, äldreboenden. Hur ofta skall blöjan bytas när det är de äldre och deras släkt som lägger budgeten för äldreboendet? Hur stor blir vinsten till caymanöarna?

Bara att göra det arbetet tillsammans så förändrar man världen. För en plan är en mäktig sak. Managementkonsultfirmor skapar planer för strukturella förändringar av vårt samhälle, just nu har de hållit på med regionförstoring i ett par år. Oavsett regering så är tjänstemän lata av naturen, har de gjort en plan åt en regering kommer de med så lite omarbetning som möjligt presentera den till nästa regering. De kommer surfa på nätet och snubbla över Open Revolution, hittar de något användbart kommer de sno det.

I ett datornätverk som omfattar hela jorden, snart varje människa, där är revolutionen en knapptryckning bort.

Om man vill kan man ju nöja sig med att vara materialist. Se till att alla får det de behöver ur realekonomin, så kan man ha låtsas pengar som folk kan leka kapitalism med i mer postmoderna verksamheter utan någon större materiell betydelse.

Björn Nilsson sa...

Jag spekulerade för länge sedan här på bloggen om "virtuella världar/virtuella laboratorier", alltså att man i datormiljö med mängder av deltagare skulle kunna testköra exempelvis ett socialistiskt samhälle. En del forskare har ju varit inne i de miljöerna och spanat. Första gången jag hade ämnet uppe var redan i juli 2007! http://bjornbrum.blogspot.se/2007/07/det-virtuella-labbet.html Med kvantdatorhjälp kunde de här virtuella världarna bli rent enorma.