tisdag 18 mars 2008

Tibet

Jag har bara läst vad några få bloggare med vänsteretikett skriver om Tibet och det är rätt varierande, i en glidande skala från "för" till "emot". Några är dock rätt uppjagade, och jag blir fundersam. Vad tänker de där bloggarna egentligen? Har de en hemlig dröm om att "jag skulle också vilja kasta bensinbomber i butiker som ägs av utlänningar, och gärna sticka ner nån svartskalle också när jag ändå är i farten"? Visserligen härjas Kina, inklusive Tibet, av råkapitalism, men det här är väl lite skumt sätt att protestera - särskilt som munkarna knappast verkar som progressiva framtidslöften.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det har kommit fram allt mer om vad som troligtvis hände. Trodde själv tidigt att det mer handlade om sociala förhållanden. Som kapitalismen gått fram i Kina med imponerande framgångar för landet och välstånd för viss del av befolkningen, men fruktansvärd misär för många finns det helt säkert stora spänningar. Enl vissa experter är inte den exceptionella ekonomiska framgången så säkrad heller. Mycket är faktiskt i utländska intressens händer.
I Tibet som ännu mycket mer fattigt och underutvecklat än många andra delar av Kina är utbrotten av förstörelse och etniskt hat inte märkligare än i Paris förorter. Fast kanske ännu våldsammare.
I detta opererar som i andra områden (Serbien, Ukraina, Georgien osv) intressen styrda från som Khomeini utnämnde till den Store Satan.
Det verkade ju inte så buddistiskt och Lahman har fått kalla fötter.
Nu gjorde jag som amatör en tolkning som bara experterna i våra media får göra. Så kan det gå när luckan är lös!
16

Björn Nilsson sa...

Amatör ... och vad tror du att jag är då? Jag har inte ens haft vett att försöka spå i kaffesump (är för övrigt lite svårt numera när man brygger kaffe). Så jag bara gissar hur det kan vara ...