lördag 15 mars 2008

Åklagare med egen terrorlista?

Efter att ha läst det här är det bara att dels säga "jösses, är det allt man har att komma med" dels "har svenska åklagare börjat operera med egna s.k. terrorlistor"? Enligt den här artikeln "avslöjar" Aftonbladet vad som händer under rättegången mot ett par terroranklagade somalier men det bör väl vara en läcka i vanlig ordning, en desperat läcka dessutom.

Vad har då åklagaren, enligt AB, att komma med? Bland annat en videoinspelning från ett möte i Stockholm där en anklagad somalier ville

... förmå somalier att skicka pengar till organisationen al-Shabaab, en organisation som är inblandad i maktkampen i Somalia. ...

Denna organisation är inte terroriststämplad av EU eller FN, men är enligt åklagaren att betrakta som en terrorgrupp. Videon, som Säpo ska ha beslagtagit för några veckor sedan, påstås visa en man som talar om att jihad, det heliga kriget, nu måste inledas.

Åklagaren håller sig alltså med en egen terrorlista! Jag har ingen aning vad al-Shabaab sysslar med, men som bekant angreps Somalia av Etiopien för inte så länge sedan. Somalia har inte varit en fungerande stat på många år (ett par landsändar har dessutom brutit sig ut), men förra året lyckades en grupp som kallas de islamiska domstolarna få en viss ordning ur kaoset av stridande krigsherrar och klaner. Det andrum som befolkningen fick krossades dock av den etiopiska invasionen. Somalia är angripet och har rätt att försvara sig.

Det kommer också fram i artikeln:

38-åringen nekar till allt samröre med organisationen [al-Shabaab], men medger att han stödjer Islamiska domstolarnas förbund, en rörelse som anklagas för samröre med al-Qaida och som slåss mot de etiopiska trupper som invaderat Somalia.

"Samröre med al-Qaida" är en gummifras som antas täcka allt, som inte säger någonting men ändå skall antyda att här är något farligt på gång. Skulle en vit man kunna släpas inför domstol på så här magra grunder? Inte ännu i alla fall. Den sista graverande punkten mot den anklagade mannen är någon sorts avancerad kommunikationsutrustning - som dock försvunnit.

Inga kommentarer: