söndag 9 mars 2008

Terror! Terror?

På diktsajten Poeter.se (just det, en sajt för poeter, vilka det verkar krylla av i Sverige) finns en text om den senaste masskjutningen i Israel. Jag hade för mig att den där religiösa skolan hade något med extremism att göra, och här är en text om detta. Observera den mycket relevanta jämförelsen med militanta koranskolor, madrasas. Hade en NATO-bomb sprängd bort några dussin elever i en sådan hade det knappast blivit några protester. Författare är signaturen Papillon, en mästare vad det gäller poesi med alla möjliga kufiska versmått och dessutom stor humanist:

Terror! Terror?

Åtta unga israeler nedskjutna i ett skolbibliotek, sorg och raseri i Israel, glädje i Gaza och förfasanden i svenska massmedia.

Hmm, hmm.

Vad var det för skola egentligen?

Den skola som attackerades var Mercaz Harav-yeshivan, den religiösa skola som är själva flaggskeppet i den judiskt-ortodoxa nationalreligiösa rörelsen, den som odlar myten om storisrael, som ger de ultraortodoxa religiösa bosättarna sitt andliga stöd, som bredvilligt lämnar argumenten för nödvändigheten att stjäla palestinskt land för nya bosättningar, för etnisk rensning, för skövlandet av palestinska olivlundar........
Mycket närmare en talibanskola är det svårt att komma. Och ropen från de upprörda skolkamraterna var i och för sig mycket lätta att förstå men inte desto mindre tankeväckande på flera plan: "Död åt araberna" - tror ni att det var första gången som dessa ungdomar vrålade just de orden??

Hmm, hmm.

De fyra palestinska pojkar som spelade fotboll på en äng när de slaktades av eld från en israelisk helikopter, blev de offer för ett terrordåd? Nej, absolut inte, det var ett beklagligt misstag, shit happens - förresten var det ju inget självmordsdåd, jag menar helikopterpiloten var en hyvens ung man som satt tryggt i sin maskin, så ser ju ingen terrorist ut. För övrigt var de där barnen ett militärt mål, det var ju en militär som siktade och sköt......

Hmm, hmm

Inga kommentarer: