måndag 3 mars 2008

Baghdad har fått fint besök


Till vänster Iraks premiärminister al-Maliki, i mitten Irans president Ahmadinejad.


Baghdad har fått fint besök, och besökaren kunde åka i bilkortege in till staden från flygplatsen i stället för att snabbt skyfflas iväg i en helikopter, enligt vad som berättas i New York Times. Kortegemannen var Irans president Mahmoud Ahmadinejad (till skillnad mot helikoptermannen, den avskydde George W Bush). En del irakier är mintre trakterade av den iranske presidentens besök, men å andra sidan finns det krafter som ser annorlunda på saken. Man kan också gå in på iranska nyhetsbyrån IRNAs sajt och läsa om besöket. Det verkar som det officiella Iran trivs rätt bra med den här situationen. Nu talar Irans ledare och Iraks härskare (i stort sett över Gröna zonen i Baghdad) om utökat samarbete på alla områden, och man behöver inte tveka om vem som är den starke i det här sammanhanget.

Regimen i USA borde trivas betydligt mindre, men det är väl sådant här som händer när man tycker det är viktigare att handla först än att tänka först. Eller möjligen att man tror att man fått besked från Gud om att göra det ena eller andra (som frimicklare borde Bush fundera på om det kanske i själva verket är Mörkrets Furste som viskar i hans öra). I en serie arrangerade katastrofer eroderas gradvis och i allt snabbare takt inte bara det negativa, utan det positiva inflytande som västvärlden kan ha i arabvärlden och den muslimska världen. Hur kan någon komma från väst och prata om demokrati när alla ser hur de fina demokraterna uppför sig i verkligheten?

Jag antar att framtiden med mycket irriterad ton kommer att fråga: "Hur kunde detta tillåtas fortgå? Varför stoppades inte galningarna? Varför tilläts provokationerna fortsätta fastän det var klart vilka otäcka resultat de fick?"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite Off topic:
Jag länkar inte till din blogg för att jag är snäll. Jag länkar till den för att jag tycker att det du skriver är väldigt förnuftigt och därmed mycket läsvärt :-).

Björn Nilsson sa...

Jaha, men det var väl snällt:-)!