lördag 22 mars 2008

Tvärstopp i USA

USA:s ekonomi tvärstoppar, meddelar OECD enligt Dagens Nyheter. Det betyder inte att den lägger av, slutar fungera, lägger sig ner och dör eller så, utan att tillväxten sjunker mot noll. Och det är ju en annan sak. Det är som när räntan på ditt transaktionskonto sänktes från några tiondelars procent till ingenting alls. Pengarna finns ju kvar om du inte tullar på dem. Men eftersom de stora bolagen inte gärna tolererar att de uppblåsta vinstnivåerna sjunker torde det här innebära att man på olika sätt - med lönesänkningar, rationaliseringar, avskedanden och andra påhitt - slår hårt mot de arbetande och deras inkomster.

Under rätt många år (jag minns inte hur många) har det knappast varit några reala lönehöjningar för vanligt folk i USA. Det har som bekant kompenserats genom att folk lånat till konsumtion, och den privata konsumtionen har hållit hela ekonomin igång. Nu har verkligheten hunnit ifatt den där konstruktionen. Man kan inte köpa kylskåp genom att ta ytterligare ett kreditkortslån eller lån på huset längre. "Den som är satt i skuld är inte fri" minsann, och nu upptäcker allt fler att de sannerligen inte är fria utan måste dra åt svångremmen för att klara sig (och ofta gör de det inte i alla fall). Produktionen är hög, konsumtionen räcker inte till för att ta emot det som produceras - det är detta som gör en klassisk överproduktionskris. Och det är kanske en sådan vi börjar se nu.

Själv tar jag paus från bloggandet några dagar och äter lite påskägg i stället och hoppas på ljumma vårvindar i stället för det nuvarande griniga vårvintervädret!

Trevlig fortsättning på helgen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Han hade inte så fel den gode Karl Marx :-). Historien har hunnit ikapp honom igen.
Fast det kan de flesta för lite om Marx, och om ekonomi, för att förstå.