torsdag 25 november 2010

Filosofisnack med Karim Jebari

Karim diskuterar med en åhörare ...

Ett litet och ganska luftfritt rum i biblioteket på Hornsbruksgatan, Söder, Stockholm, fylls av människor som vill höra synpunkter om moralfilosofi, Det var en kombination av föreläsning och diskussion, och den som höll i trådarna var Karim Jebari. Den som vill stifta närmare bekantskap kan titta på hans blogg. Frågan är vad som är moral (eller etik om vi pratar grekiska, moral är samma sak på latin) har diskuterats i mer än tvåtusen år, och frågan löstes inte denna kväll heller. Platon, Aristoteles, Kant och Hume hade sina idéer - men hade de rätt?

Som alltid när entusiaster är i farten kan det bli intressanta och givande diskussioner, och jag tycker att det blev så denna kväll. Själv sympatiserar jag med förklaringen att moralens grundstenar finns med i vårt genetiska arv som går långt tillbaka till en tid när människornas förfäder lärde sig leva i grupper byggda på åtminstone element av ömsesidig hjälp och sympati. Sedan har grundstenarna använts på olika sätt i olika tider och platser. Idag gör elektroniken att den lilla flockens moral och empati kan sträckas ut över hela Jorden. Även kemin kan hjälpa till, vilket orsakar frågor av den här typen: Kan det vara moraliskt försvarbart att hälla en substans i dricksvattnet som gör att människor känner större förtroende för varandra? (Ett samhälle utan inbördes förtroende kan inte fungera, men kan det bli för mycket av det goda?)

När jag kollar Karims blogg leder spåret vidare till något som jag inte vet så mycket om: transhumanism. Det verkar dels spännande, dels läskigt, beroende av vilka aspekter av det hela man tittar på. Men som jag ser det från min vänstersynpunkt: detta är saker som vänsterfolk borde intressera sig för och fundera över vilka möjligheter och faror som ligger i den tänkta färdriktningen. Det finns en massa filosofi som bara är intressant för små inkrökta grupper, men när frågor om moral och vad som kan göras med mänsklighetens utveckling kommer på tapeten, då kan filosofin bli en fråga för alla och en var.

... och kanske antyder någon sorts riktning i tillvaron ...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vänster?

Kjell Martinsson

Björn Nilsson sa...

Vad gäller frågan?