tisdag 9 november 2010

Minns 1941 års kämpar!

Den sjunde november 1941 hölls den sedvanliga paraden på Röda torget i Moskva, till minnet av Oktoberrevolutionen (som skedde i oktober enligt den gamla tideräkningen men hamnade i november när revolutionärerna såg till att den nya sovjetstaten fick samma almanack som resten av världen). Denna vinterdag 1941 var det krig, de tyska armeerna trängde långsamt österut mot Leningrad och Moskva. Det såg ut som om Tyskland vunnit Andra världskriget. Man hade slagit ut de västallierade och erövrat Balkan. Nu var det Sovjet kvar. (Nej, USA hade ännu inte sparkats in i kriget, men nu var det nära i tiden, inte så mycket mer än drygt en månad, fast det visste inte så många ännu.)

Den sjunde november i år hölls en minnesparad av paraden 1941 i Moskva. Bilderna kommer därifrån. 1941 års män och kvinnor paraderade, och sedan åkte de direkt till fronten. Några veteraner från den tiden fanns med i festligheterna, men knappast bland männen och kvinnorna nedan. Och 2010 års kvinnor och män kunde väl åka hem med Kaganovitj' fina gamla tunnelbana och fortsätta firandet i en trängre krets. Samt kanske höja ett eller annat glas och skåla för 1941 års kämpar, män och kvinnor, som slog tillbaka de nazistiska angriparna.

Fyrtiotalsuniformer, gamla gevär och röda fanor när den sovjetiska ångvälten bereder sig på att rulla tillbaka den tyska fronten

Jag tycker det ser ut som om en del har stövlar och en del benlindor

Alla var med. Jag undrar vad den där symbolen på den närmsta flickans ärm betyder

Här kommer Röda kavalleriet!

Hemmafronten - glöm inte arbetarna på hemmafronten!

7 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Va!? Inte kan väl dom där unga tjejerna ha varit med för 70 år sen???

Björn Nilsson sa...

Man får anta att 41:orna varit lika hållbara och evigt unga som vi 68:or!

Lasse Strömberg sa...

Ryssarna var de som vann kriget och befriade Europa från ondskan, det borde de bli ihågkommna för i evighet.

Anonym sa...

Vilka fina bilder från gårdagen i Moskva. Var fick du dem ifrån?
Trevligt att se, att ryssarna ännu inte tagit över västs version om andra världskriget, som enl Stefan Lindgren en hel del intellektuella gjort, tom några historiker.
Ja, en månad senare kom USA in i kriget. Pearl Harbor, som var resultatet av en provokation mot Japan av Roosevelt. Kuriöst nog var det inte Roosevelt som förklarade Tyskland krig utan Hitler som utfärdade krigsförklaring mot USA.
Sixten Andréasson

Björn Nilsson sa...

Sixten, jag hittade dem på Huffington Post här: http://www.huffingtonpost.com/2010/11/08/russia-commemorates-revol_n_780447.html#s177294 men missade att ange ursprunget. Slarvigt.

Lasse: som redan Strindberg skrev i något sammanhang så kan ju det faktum att man räddas ur en knipa innebära att man börjar hata välgöraren i stället för att vara tacksam. Och borgerskapets hat mot Sovjet som räddare undan nazismen kan man väl inte ta miste på?

Anonym sa...

Tror att Myrdal tagit över från Strindberg, när han skrev: OK här har du en femma, men bli inte arg på mig sen (inte ordagrant).
Tror det var riktat mot författaren Lars-Åke Augustsson, som var med mig i FNL och KFML/SKP och var Myrdal-beundrare och hjälpare tills han slog om till Myrdal-kritiker och sen
-hatare.
Sixten Andréasson

Anonym sa...

Ryssarna de some befriade Europa från ondskan Lasse? Du verkar veta väldigt lite om historia.