fredag 19 november 2010

Nya numret av ClartéNya numret av Clarté ramlade ner i brevlådan idag. Bland annat innehåller den artiklar om vanskötseln av det som borde vara vår gemensamma sektor, men som nu i växande grad knycks av privata intressen - inte alltid med så lyckade resultat. (Om man inte räknar feta inkomster till feta bonusgubbar som något positivt och viktigt för samhällets fortbestånd.) Bland annat intressant att läsa finns två artiklar om Robespierre och den förtalade franska revolutionen.

Det tar ett tag innan artiklarna blir tillgängliga på nätet. Men äldre nummer finns på hemsidan, exempelvis med den här artikeln skriven av mig. Och rullar man ner några decimeter på den här sidan finns en kortare notis som jag plitat ihop. Båda är omstuvade versioner av vad du kanske redan läst här på bloggen.

Clartéförbundets program från 1998 finns här. Kan vara värt en genomläsning, det visar att det fanns människor som höll huvudet kallt även i en situation när tokliberaler deklarerade att världshistorien tagit slut och den krisfria kapitalismen inträtt (samtidigt som den stora IT-bubblan höll på att blåsas upp, för att implodera ett par år senare). Ta det där med klang och jubel för EU:

Inte heller den europeiska bourgeoisiens stormaktsdröm - EU - har förmått skapa en ekonomisk och politisk dynamik som brutit området relativa stagnation med bland annat kronisk massarbetslöshet. Prognosen för EMU-valutan är högst osäker.
Så sant som det är sagt. Å andra sidan kan man ju påstå att förutsägelser om kriser inom kapitalismen är något av det lättaste man kan göra - det kommer alltid en ny kris. Är tiderna goda kommer det en kris om ett tag, och verkar tiderna extremt goda står krisen alldeles om hörnet och småflinar åt "småspararna". Och inte är "historien slut" heller. Kanske vi däremot kan hoppas på att det som Marx och Engels kallade för mänsklighetens förhistoria, alltså klassamhället, vräks på sophögen, och vi kan träda ut i den verkliga historien.

Vi kan vara trygga i vår marxism alltså. Dock:

Samtidigt måste den marxistiska teorin och de socialistiska alternativet moderniseras utifrån dagens tekniska och vetenskapliga framsteg, som både öppna nya möjligheter och visar på nya faror. De snabba framstegen inom informationstekniken skapar helt nya och bättre förutsättningar för såväl för effektiv produktion som för informationsförsörjning till folket i demokratins tjänst, men kan också brukas för helt andra syften. Den ekologiska vetenskapen har pekar ut gränser för produktionens och konsumtionens expansion i vissa riktningar, men pekar därmed också ut möjligheterna till uthållig utveckling i andra riktningar. Bortom hörnet väntar nya omvälvningar baserade på bl a bioteknik och materialteknologi. Även inom samhällsvetenskaper och humaniora har stora framsteg skett.

Med andra ord: leve vetenskapen! Clarté har en roll att spela här.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Ja, det var mycket bra artiklar i Clarté, som även vi fick idag. Och jag är ju stolt sambo med författaren till en av artiklarna, som dessutom dyker upp som gästbloggare på Motvallsbloggen då och då :-).

Björn Nilsson sa...

Jag såg det: Bra sammanfattning av el-eländet fick man, och där kom förklaringen på signaturen Gmark också.