torsdag 11 november 2010

Plutonomi

Saxat från Svenska Gladbladet nyss, angående vad glada bonusmottagare på Wall Street kan se fram emot:

Enligt en undersökning som Wall Street Journal har låtit göra kommer bonusfesten på Wall Street i år att vidgas – från att i fjol ha legat på 139 miljarder dollar väntas den nu landa på 144 miljarder dollar.Summan överstiger bonusnivån från 2007 – då krisen ännu inte hade slagit till med full kraft, sänkt bjässar som Lehman Brothers och skapat allmän världsoro – med cirka 9 miljarder dollar.

"Åt den som har skall varda givet" kan väl en bibelsprängd jänkare ta som tröstande ord. - Nej, inte undra på att folk är förbannade!


Jag är lite närsynt, men ser det inte ut som några bankdirektörer som spanar efter julbonusen?

Det här lär inte minska på krisen i USA för de som inte tillhör den lilla rika gruppen i toppen, eller en större grupp som ändå klarar sig rätt hyggligt. Jag har just upptäckt ett nytt ord för enprocentsgruppen: plutonomi. Det var via ett inlägg på Real-World Economics Review Blog. Vi som är superbra på klassisk grekiska vet redan vartåt det lutar: ploutos betyder rik. Det här har något med de rika knösarna att göra, den där enprocentgruppen som snor åt sig allt större del av Jordens rikedomar.

På RWERB-sajten finns länkar till ett par rapporter från USAmerikanska Citibank där det pratas om hur fantastiskt det är med plutonomin i dagens värld. Jag har bara hunnit kasta en snabb blick på dem. Just det positiva anslaget kan göra den här sortens rapporter väldigt avslöjande. Författarna tänker sig inte riktigt för vad som kan vara olämpligt att tala om, utan blåser bara på. Den som är intresserad bör nog snabba sig på och försöka kopiera rapporterna eftersom Citibank försöker få bort dem från nätet. Förklaringen till att rapporterna talar klarspråk är nog tudelad: dels tillkom de innan den senaste finanskrisen bröt ut, dels var de avsedda för en mindre skara läsare, inte för allmänheten i stort. Visserligen är nog arrogansen tämligen obruten på Wall Street, men med en långdragen kris och mycket missnöje på "Main Street" kanske det är bäst att inte tala för mycket om vissa saker just nu.

Antalet konkursade banker i USA i år är 143 för övrigt, fyra nya slog vantarna i bordet förra helgen. Och året är inte slut ännu.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men jag hörde en nyhet att Lehman Brothers rekonstruerats - som en fågel Fenix liksom...

Kjell Martinsson