lördag 27 november 2010

Det spekuleras livligt ...

... i vad Wikileaks kan komma med den här gången.

För övrigt skrev jag om Wiki-läckan redan i januari 2008 för första gången på den här bloggen. Målet för sajten då angavs i första hand vara

... oppressive regimes in Asia, the former Soviet bloc, Sub-Saharan Africa and the Middle East, but we also expect to be of assistance to people of all regions who wish to reveal unethical behavior in their governments and corporations. We aim for maximum political impact.

Det är en bit från vad de som skriker om hat mot USA larmar om. Det verkar som om de tror att sajten startades alldeles nyligen och är helt inriktad på att avslöja vad USA håller på med. USA var dock inte ett primärt mål som det tycks, snarare länder som Kina.  Undrar om det kan ha varit en operation som startade med godkännande från kretsar inom USA:s underrättelseindustri, men som sedan ur deras synpunkt gick överstyr? Ungefär som när al-Jazeera bildades och var tänkt som en västlig megafon in i arabvärlden, men som sedan utvecklades till en självständig och ibland kritisk nyhetsorganisation (och därmed legitimt bombmål för USA).

Nåja, om det nu kommer fram dokument som exempelvis visar att Sverige styrs av en skurkregim så tror jag regeringen klarar sig ändå. Carl Bildt kan göra samma sak som vid det förra mass-avslöjandet om krigen i Irak och Afghanistan: han kan sticka näsan i vädret och säga: "Det är ingenting nytt, det visste vi ju redan."

Inga kommentarer: