tisdag 30 november 2010

S - som torra löv om hösten

Jag fick för mig att titta på sverigedemokraternas blogg för att se vad de har för sig. De är nöjda, verkar det:

I ett inslag i Aktuellt kommenterar Jimmie Åkesson det faktum att Sverigedemokraterna har rejält inflytande i riksdagen. Nu senast i betygsfrågan där S backar från sitt förslag när SD väljer att stödja det.

Det är sådant här som händer när det parti som antas leda oppositionen är som torra höstlöv som blåser bort vid första bästa vindpust. Ingen stadga, ingen ryggrad, ingen politik som man tror helhjärtat på. För har man en linje som man helhjärtat tror på så vill man väl att den genomförs också? Men nu tog man SD-stödet som intäkt för att fly över till andra sidan. Tänker sig S-ledningen att ingå i nästa regeringsunderlag, eller vad? Miljöpartiet är väl redan på väg åt det hållet.

Inte undra på att SD:arna är nöjda. De behöver inte få igenom några egna förslag i dagsläget, de kan nöja sig med att jaga de andra partierna framför sig, undvika att göra alltför allvarliga politiska grodor, och vänta på väljarnas belöning vid nästa val.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Men det är ju inte de skarpaste hjärnorna inom S som styr. Dem har man ju systematiskt skickat till andra sidan jorden.
Inte konstigt sedan, att det ser ut som det gör numer i det partiet.

/lasse sa...

Partihögern vann kongressen: Men kommer Sahlin att vinna nästa val på ren högerpolitik?
internationalen.se, 09 november 2009

"Kongressens beslut
Med Mona Sahlin som partiledare har partiet fått en ordförande som en gång för alla vill slå fast att socialdemokraterna fullt ut accepterar det pågående systemskiftet. Som anförare för partihögern satsade hon allt på ett kort – och vann. Kongressens beslut kan sammanfattas i satser som:
– Fritt fram för vinster inom vård och skola
– Inget kommunalt veto mot etablering av friskolor
– Inget återställande till 90 procent i a-kassan, inget avskaffande av karensdagar
– Privatiseringen av apoteken accepteras
– Nej till att komplettera riksbankens inflationsmål med ett sysselsättningsmål
– Inget upprivande av Reinfeldts tre första jobbskatteavdrag.
Kanske sammanfattades skiftet bäst i en inte särskilt uppmärksammad ändring i skolpolitiken. Där man tidigare talade om ”lugn och ro och respekt för varandra” heter det nu helt kort med Björklunds språkbruk ”Ordning och reda”.
Dessutom bekände Sahlin – och kongressen – utrikespolitisk färg genom att besluta att de svenska soldaterna även i fortsättningen ska slåss i det USA-ledda Afghanistankriget. ...
"

Den som satte rubriken fick mer än rätt, det gick inte att vinna på den politiken det blev det sämsta valresultatet någonsin skulle man nog kunna säga. Hösten 2009 hade man sen hösten 2008 fallit fritt från att ha varit ett minst 40-45% parti i opinionsmätningarna och sen blev valresultatet ännu sämre och man fortsätter att falla även efter valet. Att Sahlin inte hade förstånd att avgå frivilligt har nog inte hjälpt läget eller att partistyrelse inte hade kraft att ta tag i ledningsfrågan. Fullständigt obegripligt att hon sitter kvar fram till kongressen, i sådana lägen ska folk bort på stående fot och temporär ledning tillsättas. Det är inte bra att ha folk kvar som fått sparken, de kan integrera och förgifta stämningen när de blivit förfördelade. Det är inte egentligen mot personen utan en ren normal försiktighetsåtgärd.

Inte behöver Sd få igenom några förslag, de har fått en medieplattform där de inte går att ignorera. Skulle inte tro att deras sympatisörer heller förväntar sig att Sd med sina 5,6% och massivt motstånd från de etablerade partierna skulle det. De är nog mer än nöjda varje gång Jimmy syns i TV och tidningar. Tyvärr får man nog säga att han och ledningen skött sina kort väl så här långt, grabben verkar inte helt tappad bakom en vagn när det gäller att agera taktiskt. Han är bara 30 och ingen klarar TV och media dramaturgin utan träning, han lär sig snabbt och blir allt bättre på att agera i denna roll.

Så om Sd skulle stödja ett S förslag om höjd a-kassa, sjukförsäkring eller något sådant medan M-alliansen är emot detta så måst S gå över till allianslinjen.

Björn Nilsson sa...

Jag såg även på SD:s hemsida att Jimmie Å varit med i ett matlagningsprogram i radio Blekinge. Vet dock inte vad som lagades, kebab kanske? Nåja, det är ju folkligt och trevligt. Undrar hur händig Sahlin och Ahlin är i köksregionerna?