tisdag 16 november 2010

Konstbilaga

Tänkte jag skulle höja den kulturella nivån på bloggen efter att redan ha skrivit om konst för några dagar sedan. Man kan ju inte bara hacka på hur andra målar, man måste ju visa om man kan något själv också. Här är foton av tre målningar som nyss kom fram när jag går igenom mina bilder. Åtminstone den sista har jag haft uppe på någon blogg tidigare, med åtföljande vers. Alla tre är målade på pappskivor med akryl- eller oljefärg. Fast den i mitten är nog inte målad, det ser ut som om färgen är utdragen med hjälp av en palettkniv.

Inspirationen torde ha kommit under en period på nittiotalet när jag släktforskade mycket. Mest var det ju bönder, torpare, statare, indelta soldater och annat lantfolk, men det fanns även en del smeder bland annat i Västmanland. Några var klensmeder. Det betyder inte att de var kroppsligt svaga, däremot att de gjorde små arbeten. Liten på tyska är klein, och därav kommer det svenska uttrycket klen i klensmed. Klensmeder gjorde knivar, hästskor och andra saker som inte var så stora. Sedan fanns det hammarsmeder, men det var en annan historia.

Bildernas eventuella (brist på) kvalitet visar sig om man klickar upp dem i större format. Ja, vi får tänka oss tillbaka några hundra år ... :
En bonde som ärjar sin åker
En gumma med ris på sin rygg
I fjärran hörs lärkor och råkor -
Vinden är vårlig och trygg.

Men bonden han tänker på kornet
Och gumman på värme i hus
När vårvinden stöter i hornet
Och skogarna fylls av dess brus

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra. Försökte själv lite - målade i olja och försökte mig på ansikten - riktiga porträtt blev det väl inte. Har helt lagt av.
Också släktforskat. Det ska jag ta upp igen. Tycker att dina bilder ger vision om hur det kan ha tett sig förr.
De yngre nu har nog svårt att förstå hur det tedde sig.
Sixten Andréasson

Björn Nilsson sa...

Porträtt är svåra - det är så små detaljer som är avgörande för om det stämmer eller inte. Dessutom är händer och fötter svåra. Det bästa motivet är väl en person som står med bortvänt huvud, händerna i fickorna och fötterna i högt gräs!