torsdag 3 mars 2011

Abisko, Torne träsk som en spegel

Det kändes som vår i luften i Stockholm idag. Solsken och plask ur stuprännor, slask och sand på gatorna. Noterade att i Abisko vid Torne träsk är det dock extrem lavinfara och det var snöstorm i morse. Jag plockade den här bilden från en av webbkamerorna på taket till Abisko turiststation, från klockan 11 i förmiddags.


Ganska tjockt med snö i luften får man säga. Men som motmedel kommer ett par bilder som jag tog den 11 juni 2008, stående på stranden av Torne träsk. På den övre av dem finns något som man borde ha sett på webbkamerabilden om vädret hade varit klart, nämligen den berömda U-formade Lapporten. (Heter Tjuonavagge, Gåsdalen, på samiska. Men det finns inga gäss där längre. Fjällgåsen är väldigt sällsynt numera.)
Himmel, land och vatten går ihop. Inte en våg på den blanka sjön. Som en avskiljare på mitten ligger den mörka långsmala ön Abiskosuolo. Det finns några små dammar på ön där storlommar lär häcka. Nåja, dan efter att jag tog de här bilderna snöade det ganska friskt i Abisko. Men sådant får man räkna med i fjällen!

Inga kommentarer: