lördag 12 mars 2011

De som visste allt


Det är en så vacker vårmorgon i Stockholm. Solen skiner, blå himmel, blått vatten, is och snö håller väl ut några dagar till och skapar lömska isfläckar -  ringduvor hoar redan från högt uppsatta platser och i en rabatt har synts snödroppar i åtminstone ett par dagar.

Och så kommer detta. Och det här:

A fuel rod in a Fukushima Prefecture plant appeared to have partially melted, the government's Nuclear and Industrial Safety Agency said Saturday.
However, the agency said pressure in the core containment vessel at Tokyo Electric Power Co.'s Fukushima No. 1 nuclear power plant has started to decrease, lowering the possibility of its rupture.
The plant was shut down after the magnitude-8.8 earthquake struck Friday. But the backup system to cool the reactor core failed to operate.
TEPCO said earlier that it had released steam from the reactor to lower the pressure within the reactor containment vessel.
The central government on Saturday declared a state of emergency at the No. 2 Fukushima nuclear power plant, located about 8 kilometers south of the No. 1 Fukushima nuclear power plant. A state of emergency had been declared for the No. 1 plant the previous day. Residents within 10-km of the No. 1 plant were told to evacuate.
Traces of radioactive cesium were confirmed around the plant in an inspection. Water levels within the reactors at the No. 2 plant have been maintained, and unusual levels of radiation have not been detected.

Och då kan man fråga sig hur roligt det är längre? Lägg till detta skadorna som jordbävning och tsunami orsakat bortsett från vad som händer med kärnkraftverken. Ja, sårbarheten blir uppenbar när sånt här händer i ett industrisamhälle. Samtidigt kan man ju undra om återuppbyggnaden kan bli den spark som får fart på den sedan länge stillastående japanska ekonomin. Den enes död ... .

Folk som varit frågande till tillväxt som mål i sig, som varit undrande inför industrisamhälle och dess utväxter i form av petrokemisk industri (brinnande oljeraffinaderier gör sig väl bra på bild i alla fall) och kärnkraft har alltid snästs av av de som visste allt. Jojo, skulle de där sura kritikerna får råda skulle vi leva kvar på stenåldern minsann! Men de som visste allt visste ju vad som gällde! Det är bara att blåsa på, allt fixar sig!

Vi kan ju kalla det för "tunn is-mentalitet". Om man går på tunn is kan man ha tur och braka igenom nära land. Man kommer i alla fall inte så långt på det klena underlaget. Höjer man farten och jämnar ut trycket mot  isen med hjälp av skidor eller skridskor går att ta sig längre ut innan olyckan är framme. Har man ett snabbt fordon, en bil eller en snöskoter, kan man verkligen rusa iväg långt ut på den till synes ofarliga isen, hojta om att "titta, det här går ju bra, strunta i olyckskorparna" ... Tunn is brister alltid förr eller senare, hur fort man än drar fram. Och hur mycket de små gubbarna med stora egon och för mycket makt skriker.

Nu säger Sveriges Radio också att "härdsmälta befaras" ... skall man gråta, eller vad?

Våren känns inte lika kul som för några dagar sedan. De som vet allt försöker stjäla och riva den sönder. Jag tror det var landshövdningen och miljövännen Rolf Edberg som en gång skrev om den sortens människor att de skulle skita på stjärnorna om de kunde. Nå, de har ju åtminstone ett jordklot att svina ner.

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Det verkar väl helt klart att det varit åtminstone en partiell härdsmälta, och att den reaktorn är good by. Så är det samma sak med reaktor nr 3, hörde jag för någon halvtimme sen.

Bara att hoppas att det värsta inte händer och att havsvattnet som de pumpar in kyler av reaktorn riktigt.

Björn Nilsson sa...

Äsch, en liten härdsmälta har väl ingen liberal dött av!

Kerstin sa...

Nej, liberaler är ju framavlade för att tåla radioaktivitet, bara den är privaproducerad, att jag inte tänkte på det.

Men skämt åsido, idag har jag lyssnat på flera personer som menat att vad som händer kärnkraftverken i Japan ju inte kan jämföras med det svenska kärrnkraftverken för de kan ju inte råka ut för någon jordbävning eller tsunami. Jag förundras storligen över hur snabbt de glömt "incidenten", som det så fint kallas, i Forsmark för något år sedan, då en reaktor där var nära en härdsmälta, på grund av att nödkylningen inte kopplade in när den skulle. Det berodde tydligen på att någon hade kopplat något fel, och till slut,och i sista stund, var den en person som kom på att kolla kopplingar och kopplade om. Bara en förfärlig tur alltså, att vi inte fick ett rejält haveri i Forsmark. Att det ska vara så svårt att inse att det inte krävs varken tsunamis eller jordbävningar för att olyckan ska vara framme.

Incidenten förtegs förresten och information om den kom inte fram förrän ganska långt efteråt.

Det finns teknikromantiker, de där som tror att den perfekta tekniken liksom sköter sig själv, perfekt, och så finns det realisterna, som inser att människa-teknik är ett odelbart system och människor är inte ofelbara och perfekta.

Björn Nilsson sa...

Det finns de där som alltid trallar om att "det kommer att ordna sig, det är ingen fara, man kommer att hitta på någonting ..." Gärna om sådant man inte vet så mycket om men som verkar macho. Sådana människor är livsfarliga.