tisdag 29 mars 2011

Mystiskt mönsterJaha, då kör vi lite naturvetenskap. Här ovan är en detalj ur ett foto som jag tog på måndagsmorgonen strax efter halvåtta. Det hade kommit en del snö under natten och temperaturen var omkring noll. På ett par stenplattor (snöfria) utanför huset hade det bildats märkliga mönster. Vid närmare betraktande såg det ut som fjädrar eller som konturbilder av pressade växter. Man skulle kunna tänka det som mönster på  gammaldags tapeter eller porslin.

Som av en händelse behandlar mitt husorgan Forskning & Framsteg frågan om växt- eller fjäderliknande isbildningar: Varför blommar isen?   Samtidigt tycker jag inte att förklaringarna där passar in riktigt med mina observationer, varken vad det gäller underlaget eller luftens fuktighet och temperatur. Har jag månne gjort en sensationell naturvetenskaplig upptäkt!

2 kommentarer:

Susanne sa...

Det är konstnären Naturen som varit framme :-)Naturens konstverk är ofta väldigt vackra, har själv fascineratd av och fotograferat frostblommor och isformationer.

Björn Nilsson sa...

När man bor i centralvärme-miljö ser man inte så mycket av isrosor och frostmönster. Så det gäller att passa på när man stöter på dem här inne i storstan!