onsdag 16 mars 2011

Pakistan snarare än Iran?

I samband med den folkliga resningen i Egypten var det mycket suckande om att Muslimska Brödraskapet skulle kunna ta makten och så skulle det bli som i Iran. Folkresningen visade sig dock vara tämligen sekulär och inte alls som förståsigpåarna hävdade att den skulle vara. De hade ju inte ens förstått att det skulle bli något uppror utan malde på med sina mossiga teorier. Eller för att citera den skarpsynte iakttagaren Pepe Escobar:

Three mummies were recently found in an underground temple in Luxor, Egypt. Translated hieroglyphs identified them as the Clash of Civilizations, the End of History, and Islamophobia. They ruled in Western domains into the second decade of the twenty-first century before dying and being embalmed.
(Självreklam: i februari förra året skrev jag några saker som inte var så dumma om just Egypten.)

Men med anledning av ett par bloggposter av vår svenske observatör i Kairo (här och här) har jag en tilläggsfundering som går bortom teorier som är döda och balsamerade: borde inte det spöke som kallas Iran bytas ut mot ett annat som kallas Pakistan? Är det månne mot Pakistan man skall spana för att se hur det kan gå om det går illa i Egypten?

Varför? - Jo, för att det fortfarande sitter en militärregim i Egypten, dess överskikt tillhör överklassen, har bland annat stora affärsintressen, och vill fortsätta med det. Ett sätt för den att göra det är att knyta en viktig men som man bedömer ofarlig del av oppositionen till sig och sedan utnyttja den som slagträ mot den sekulära och/eller progressiva oppositionen. Muslimska Brödraskapet har en hel del inflytande samtidigt som dess ledare var sent ute att stödja revolten men tidiga att vilja ha överenskommelser med militären. Dess ledare är inte några arbetarkämpar direkt, och verkar vilja svälja betet. Men de kanske inte gör det gratis.

Anledningen till att Pakistan är i dåligt skick är bland annat att de militärjuntor som under långa tider styrt landet just uppmuntrat islamisterna. Militärerna har stora affärsintressen, delar av befolkningen är naturligtvis missnöjt med knektarnas korruption och vanstyre, men då kan härskarna kontra och försöka oskadliggöra protesterna genom att spela ut det religiösa kortet. Man tillåter religiös lagstiftning, man tolererar extrema religiösa skolor och liknande, använder religiösa extremister som en sort Sturmabteilung mot oppositionen - fast dessa gatukämpar kanske ytterst styrs från den militära underrättelsetjänstens högkvarter. Kan man tänka sig en sådan utveckling även i Egypten? Att den "islamofascism" som somliga pratar om i själva verket är en militärjunta av nyliberalismens och USA:s nåde?

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Egypten har nog lite bättre prognos än att bli ett nytt Pakistan. Pakistan har aldrig upplevt någon folklig revolution. Egypten bildades inte med islam som grundande idé. Pakistan har aldrig haft nån jordreform som Egypten.

Björn Nilsson sa...

Vi får hålla tummarna för att du har rätt. Samtidigt är det, som jag ser det, ganska avslöjande att det är Iran som lyfts fram som skräckexemplet i stället för det sönderfallande, våldsamma, religiösa men också "västvänliga" Pakistan.