onsdag 2 mars 2011

Svart hingst är bäst!

Jag har tidigare (här och här) till en säkert tacksam menighet meddelat en del enkla medicinska tips som kan vara nyttiga i ekonomiskt ansträngda tider. Här kommer ytterligare ett. Om någon skulle tvivla på dess tyngd vill jag meddela källan. Detta kommer från:
Kungl. Sundhets Commissionens Underrättelse, huruledes hwarjehanda denna tidens gångbara hetzige siukdomar kunna förekommas, och igenom tienlige läkedomar, medelst Guds nådige hielp botas. Stockholm den 5. April 1740.
Inga vanliga kvacksalvare, utan en rejäl kunglig kommission! Vad de är ute efter är botemedel mot febersjukdomar såsom lunginflammation, och vad jag förstår vill man sänka febern genom att öka svettningen. Jag utgår från att följande recept lästes från predikstolarna i alla Sveriges kyrkor, det var på det sättet myndigheterna fick ut sitt budskap till folket på den tiden.
Swetten at befordra och underhålla, hwarigenom hettan mycket minskas, är ganska tienligit at taga 15, 20 till 30 eller mer stycken af Får­träck, dem i litet watn förwälla, och Saften deraf utprässa, hwilket til ett halft eller helt Skiedblad kan intagas med litet warmt Swagdricka eller öhlost wassla, eller och igenom ett kläde emellan ett par Trätallrikar prässa ut saften af nyss fäld Häste-dynga (i synnerhet hålles den för bäst, som kommer af en swart Hingst) hwaraf 2 till 3 skiedblad uppblandad med wassla eller Hafre-suppa på en gång intages.
Detta är väl glasklart: man kokar och pressar saften ur fårskit och dricker tillsammans med svagdricka (kanske går lika bra med julmust eller liknande?) eller ölost som består av kokt mjölk blandad med öl eller svagdricka. Eller också kan man pressa hästdynga och göra ungefär samma sak. Enda frågan är väl varför spillning från en svart hingst skall vara bäst. Men med tanke på hästexplosionen i Sverige de senare åren bör tillgången på den här ingrediensen i medicin vara rätt god, även om de flesta kusar är bruna. Vem skulle väl inte svettas om man får i sig pressad får- eller hästskit?

Är det något att skoja om egentligen? Folk dog ju som flugor av bland annat lunginflammation på den tiden. Var man sjuk var det bäst att hålla sig från läkare, testa någon huskur och hoppas att det gick bra. Det kanske är lite bättre med det nuförtiden?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm..har du mer sånt? ;)

Bjuder på denna språkövning:

http://www.histdoc.net/historia/se/waaranen1.html

Björn Nilsson sa...

Tack för språkövningen. Inte så svårt att förstå tycker jag.

Mer nyttiga recept? Nja, kanske något finns kvar i gömmorna, vi får se. Du får väl gå ut och leta svarta hingstar under tiden.

Kerstin sa...

Björn Nilsson:
Vem vet, det där gamla tipset kanske kommer i retur, när vi nu lever i motrevolutionens tidevarv och man skär ner på sukdvården, och också pga bakterierna börjar bli resistenta mot antibiotika.

Blodiglarna har ju i alla fall kommit till heders igen samt metoden att lägga dököttätande flugmaskar i svårläkta sår.

Björn Nilsson sa...

Flugmaskar har jag inte hört något om, men blodiglar lär fungera för att suga upp blod i vissa knepiga operationer, som på små barn med små blodkärl.

Hur som helst: prducenter av får- och hästskit kan väl se fram mot en ljus framtid som underleverantörer till läkemedelsbranschen