måndag 16 maj 2011

Pekskärm bättre än valsedlar?

Regionvalet i Västra Götaland och lokalvalet i Örebro verkar vara såväl onödiga som dyra historier. Bortsett från demokratiska överväganden kan man ju fråga varför det fortfarande dribblas med papperslappar (valsedlar alltså) när det finns modernare metoder. Riksdagens Konstitutionsutskott vill ha utrett röstning med dator. Om jag inte är fel underrättad så finns det systemet på flera håll, som i Brasilien och Venezuela (och Ohio?). Det är inte mycket konstigare än de pekskärmar som nu används när man tar sig ut från snabbköpet med sina inhandlade varor. Antagligen finns det tekniska problem och säkerhetsfrågor, men är de olösbara?

7 kommentarer:

Kerstin sa...

Problemen är säkert inte olösbara men ett datorsystem för röstande blir garanterat ett Schlaraffenland för hackare.

hannu.komulainen@comhem.se sa...

Det är ju inte alla som litar på datorer... Som inte vågar gå med i Facebook till exempel :-)

Jan Wiklund sa...

Och USA har väl datorer - och inte är väl röstningen så säker där....?

Björn Nilsson sa...

Det finns inga helt säkra system. Papperssystemen är ju inte heller säkra. Att rösta med en pekskärm är i alla fall diskretare än att hänga ut sitt inre på FB. Eländet i Florida när Bush vann var nog en kombination av valfusk och röstning på papper med maskineri från 1800-talet som inte fungerade ordentligt. Kan brassarna klara av elektroniska system borde vi kunna det också.

/lasse sa...

Problemet är som ofta påpekas av de amerikanska kritikerna att med papper finns det ett fysiskt spår att följa om valet det behövs kontrolleras. Man behöver inte vara datorexpert för att kontrollera. När det fuskas i val med papperslappar är det ofta ganska uppenbart, valurnor försvinner, byts ut etc eller att det utövas påtryckningar för att rösta ”rätt”.

Om vi inte har råd med röstsystem utan måste pruta på kostnaden för demokratin kanske vi inte heller har ”råd” med demokrati.

Problemet med Bush och Florida var förutom obstruering av vem som skulle vara röstberättigad att högsta domstolen ansåg att man inte hade ”råd” med demokrati, dvs räkna om rösterna ordentligt eller göra om valet på sina ställen. I sig lite mycket väsen om Bush seger då Demokraterna inte är sämre kålsupare när det gäller att fuska och obstruera för att själv vinna fördelar.

Det låga valdeltagandet ställer frågan hur mycket slentrianröstande det är i kommun och landstingsvalen när det är ordinarie val med nationellt mediepådrag. Man kan fråga sig om det är bättre demokratiskt mandat. Vi kanske skulle dela på valen och rösta vartannat år och satsa ännu mer för att göra medborgaren politiskt medvetna och inte se valen som en ”onödig” kostnad.

Kerstin sa...

Teckentydaren:
Vi hade ju val vartannat år före grundlagsändringen 1973 (tror jag det var). Då var det lika fullt pådrag inför lokalvalen som riksdagsvalen. Det blev väldigt mycket röstande och väldigt mycket valpådrag. Så det var ganska skönt när man slog ihop valen tycker jag. Fast visst, lokalfrågorna drunknar ju i riksdagsvalet och det är ju lite synd.

Unknown sa...

Thank you for your so cool post, it is useful, i love it very much. Please share with us more good articles.
Pekskärm