onsdag 18 maj 2011

Väldigt spridda tankar en onsdagskväll

Äppelblom mot moln och himmel:
vackrare än världens vimmel?

Det tar emot att sätta sig vid datorn och klämma ur sig tänkvärdheter när sommarljuset tar upp allt större del av dygnet. Elektroniken må vara hur fin som helst, död är den likförbaskat jämfört med den stora levande världen därute. Den blomstertid nu kommer ... den är här, jag såg de första ansatserna till liljekonvaljblommor i helgen, och utslagna midsommarblomster (numera omdöpt till skogsnäva eftersom blomman i allmänhet har gjort sitt långt före midsommaren).

Slutligt vissnar väl tulpaner -
vackrare än huliganer

Samtidigt verkar det som om socialdemokraterna definitivt kedjat fast sig vid krigspolitiken som leverantör av knektar till USA:s krig - eller vad menar man egentligen med sitt pladder? Borde inte medlemmarna i partiet reagera och ställa frågor, eller är man (med ett fåtal undantag) helt lamslagna och passiva och oförmögna att kräva räkenskap av ledarna? Jag noterar också att bombvänstern finns kvar och fortfarande verkar tro att ett NATO-ockuperat Libyen på något sätt skall vara ett stöd för den arabiska folkrevolutionen. Fantastiskt!


Till slut faller kronbladen av
Så svinner allt i tidens hav

Herr Dominique Strauss-Kahn ligger illa till, misstänkt för våldtäkt. Med tanke på att han är chef för en institution som anklagas för att våldta hela länder och orsaka oerhörda mänskliga lidanden när folken skall betala överklassernas kriser kan man ju säga att det är en småsak. Men var det inte skattefusk som fällde storgangstern Al Capone och inte de mord han var ansvarig för? Hur som helst, en ganska typisk  överklassare som påstås vara socialist men är otäck nyliberal har åkt fast. Man får väl hoppas att det blir en hederlig utredning och rättegång. Har storpampen överfallit en enkel knegare är det positivt att det inte sopas under mattan, är det falska anklagelser skall det också fram. Jag har svårt att se att det här skulle få världsekonomin att skaka - i alla fall står det inget om några skakningar på IMF:s hemsida för tillfället.

Igår var det 17 maj, Norges nationaldag. Gratulerar så här en dag i efterhand! Men det var också 31-årsminnet av det maoistiska upprorets start i Peru. Just när den revolutionära vågen i Tredje världen såg ut att ebba ut så försökte peruanerna med en nystart. Ett tag gick det bra, sedan mindre bra, nu hankar man väl sig fram. Jag har väl funderat på för och mot tidigare här på bloggen. Om man skall nämna ett par svenska sajter som stödjer peruanerna men som får mig att reagera på olika sätt så förefaller mig de här lite mer åt för-hållet, medan det här får mig att sucka. Jag tror inte indiska maoister skulle skriva så svulstigt. Och försöker de sälja "folkens världskrig" till mig vill jag verkligen ta mig en och annan funderare. De enda som har några större intressen av krig idag är imperialister som måste tillgripa allt våldsammare medel för att hålla ihop sina fallande välden.

2 kommentarer:

Carl Jacobson sa...

Och att orka gå ut när det är alldeles för varmt är en annan sida av detta med sommar! I Marrakesh blommar jakarandaträden just nu. Det är otroligt vackert!

Den här bilden av jakarandan vid Koutoubiaminareten i västra änden av det berömda torget Djemaa el-Fna, tog jag för ett par dagar sedan: http://www.panoramio.com/photo/52919861

Björn Nilsson sa...

Vackert! Jag kan väl bara säga att efter en tidig värmebölja har vädret återgått till mer "normalt" här, och man kan gladeligen gå ut utan att behöva riskera värmeslag!