söndag 1 maj 2011

Så var det Första maj igen ...

... och jag traskade ner till Mynttorget för en stillsam liten demonstration. Det var inte riktigt sig likt. Varför militärer i faggorna? Normalt brukar det vara så att Röd Front samlar sig nedanför kgl. slottets mäktiga murar medan syndikalisternas tåg drar förbi, det är allt. Men av någon anledning hade vaktparaden ställt upp bredvid RF-arna i år tillsammans med den blåklädda och pickelhuveförsedda högvakten. Har det hänt tidigare? Jag undrade hur tusen anarkister skulle reagera vid åsynen av militärerna, men det förlöpte lugnt.


En pirat tittar upp bland syndikalisterna - jojo, det visar hur mycket de bryr sig om Svea Rikas - förlåt 'Rikes' skall det vara - Lag!

Fin bild där. Jag missade texten, men tror att det rörde sig om feministisk skattepolitik.

Observera den kluriga "felstavningen".  Här en vad man utrikes kallar "corporate fat cat". Syndikalisterna är bra på fyndiga plakat och banderoller.

Här stod högvakten i sina allra finaste uniformer medan syndikalisterna traskade förbi - inte det minsta lilla ruttna ägg eller tomat kastades!

Och här står musikkåren. En pacifist yttrade en gång att han ville avskaffa krigsmakten men behålla vaktparaden. Vem blir väl inte glad av en pigg och välspelad marsch?Här lägger Sven Wollter ut texten. Han sa sig ha lite svårt med rösten. Har inte Svenne alltid låtit som om han har behov av ett par uppfräschade stämband?

Ojoj, visa den här för en anständig borgare och det blir nog snudd på hjärnblödning. "Varför kan inte ungjävlarna bara knarka och supa och sysselsätta sig med småbrottslighet i stället för att hålla på med dom där kommunistiska påfunden!"

Avmarsch. Var det möjligen lite fler i år än förra året?

Att säga nej till svenska plan i Libyen, till USA-imperalismen och till privatiseringar verkar rätt åtskiljda, men de torde hänga ihop om man funderar på vilka krafter som styr.

Tänk om Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna skulle ... nej, de skulle inte bära en sådan här banderoll

Ung talare med tyngd - enligt ett papper jag fått heter han Fastbom dessutom, så det låter ju tryggt!

En äldre talare men också med tyngd: Anita Salvén, KP:s ordförande i Stockholm. Jobbar i vården, tror jag.

Som sagt, jag tror det var lite mer folk i år.

... och när man pratar om talare med tyngd: Jan Myrdal kan knappast definieras som en lättviktare!

... för att inte tala om Leila Khaled, gammal kämpe från Palestina.

Tittut (eller om det är "titt-in")

Somliga har håret ordentligt kvar på huvudet, på andra har det så att säga ramlat ner en bit - men det har inte den ringaste betydelse i kampen för en bättre värld!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte bara ett ordskämt baserat på corparate fatcats, eller troligtvis inte alls utan snarare en slump. Det är ett internetnörd skämt baserat på icanhasacheezeburger.com och fenomenet lolcatz, felstavningen och allt sånt där kommer också därifrån, det är en blikning, en hälsning till andra nördar så att vi också kan LOL:a för att uttrycka sig übernördigt.

Pierre Gilly sa...

Myrdal brukar vall inte behova mikrofon for att horas....?

Björn Nilsson sa...

Tack för klargörandet (?) operationdeff.

Pierre, även om gamle Myrdal ännu orkar ånga fram i Indiens värsta djungler måste man väl tänka på åldern börjar ta ut sin rätt?

Hannu Komulainen sa...

Man kanske ska tolka pickelhuvornas stående demonstration i år som ett symboliskt uppvisande av vad som ytterst garanterar Kapitalets makt :-)

Lena Källman sa...

Tack för trevliga bilder från 1:a maj! En dag som denna önskar en lantis som jag att jag bodde i Stockholm igen. Men vi var på plats i vår småstad med Proletären och foldrar.

Björn Nilsson sa...

Hannu, vad jag såg så var pickelhuvorna obeväpnade, så vad de kunde göra i värsta fall var väl att stångas?

Lena, tack för uppskattningen. En dag kanske de röda fanorna höjes även över Söderhamn!

Hannu Komulainen sa...

Nej, som eventuell skrämsetaktik var det misslyckat. Ingen tycktes ta någon notis om dem. Och militärpoliserna såg snälla ut...

Björn Nilsson sa...

Passerande anarkister ropade "kom med" eller liknande, men jag vet inte om det var till högvakten eller Röd Frontarna eller till båda. Ingen skrek några otrevligheter vad jag kunde höra. Så det var synnerligen fredligt och avspänt. Antar att även militärpolisen hade order om att vara avspända. Den vanliga polisen tror jag inte förväntar sig några orostendenser när Röd Front marscherar, det var väl bara en motorcykelpolis där som körde i täten.

Hannu Komulainen sa...

Det var några faktiskt i tåget som gick utanför de fastställda parollerna, hörde jag. "Ananas järpe, frossa o njut, borgare snart är din saga slut!" Varpå någon invände att "du, det där var väl rätt optimistiskt". Skratt...