måndag 30 maj 2011

Bra med facket

En skribent hos Real-World Economics Review påtalar varför det är bra med facket. Som bekant är det dåligt ställt med facket i USA, men den städerska som uppger sig ha blivit överfallen av gåsleversocialisten Strauss-Kahn är fackligt ansluten och har fått stöd från sin organisation. Annars är de anställdas ställning inte särskilt stark i USA, och i artikeln påpekas att IMF generellt kräver sämre rättigheter för de arbetande. Kanske just facket gjorde skillnaden i det här fallet, att hon vågade anmäla händelsen och får det till en rättssak.

Det skulle ju vara en historisk ironi om en av hövdingarna för försvaga facket-linjen går på pumpen genom våldtäkt på en fackansluten städerska. Vi får väl anta att flitiga myror just nu springer i maktens korridorer för att få den där gynnaren fri på något sätt, men man kan ju hoppas att det för en gångs skull misslyckas. En del av försvaret för honom ser inte så trevligt ut, och att försvaras av den franske pop-"filosofen" Bernard Levy-Strauss borde nästan vara som en dödskyss. (Samme kille som var ideolog för NATO:s krig på Balkan och nu senast i Libyen.)

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Har du länkar till några mindre trevliga försvar?

Björn Nilsson sa...

Nej, faktiskt inte. Men jag har sett en nedsabling av Levy-Strauss någonstans just i det här ärendet, och i kommentarsfält efter artiklar har de mest märkliga teorier luftats. Skall man tro att det är ännu en supermärklig och komplicerad konspiration som fällt Strauss-Kahn, eller att karln faktiskt är överklassig sexdåre?

Var det inte en fransk filosof som ströp sin fru men friades av ivriga kollegor?

Jan WIklund sa...

SvD hade en artikel i söndags som skildrade hur man i Frankrike gärna ser mellan fingrarna med hur överklassen rumlar om med tjänstefolket. Journalister har försökt outa DSK förut efter liknande utbrott men det har alltid slutat med att dom har fått sparken av chefer som själv ägnar sig åt liknande övningar som DSK. Men ska man tro SvDs korrespondent har en viss tillnyktring skett i och med den här affären.

Björn Nilsson sa...

Jo, nu mindes jag: länken till en artikel där BHL sågas i småstycken hittade jag på den intressanta bloggen the Arabist. http://www.arabist.net/

Själva artikeln finns här http://reason.com/blog/2011/05/16/bhl-frances-national-disgrace

En del av förspelet till franska revolutionen var väl att toleransen för överklassens små lekfullheter minskade bland folk i gemen.