lördag 21 maj 2011

V och framtiden

Domedagsprofet väntar på Jordens undergång? Dyster vänsterpartist funderar över livets frågor?

Jo, det är klart att Jordens undergång, som nu obemärkt har rasat på i ett antal timmar, är ett skojigt ämne att gräva ned sig i. Men undergång eller ej, livet går vidare! (Nja, du kan ju kolla den här installationsguiden för uppryckning till himlen då, men sedan får det banne mig vara slut!)

Undergångsprofetiorna kommer ju med några års mellanrum, och är det inte samma sak med de partier som kallar sig vänster och med deras ständigt återkommande kampanjer för att rycka upp verksamheten? Det brukar vara variationer på parollen "vår kamp måste förenas med massornas" ungefär.

Nu är det Vänsterpartiet som kör den melodin igen med ett framtidsdokument som DN skriver lite om här men som man i sin helhet kan läsa här. Jag minns inte detaljerna, men var det inte så att strax innan Ohly i stort sett avvecklade V som självständigt parti för att i stället gå in i det katastrofala rödgröna samarbetet så var det en liknande kampanj på gång? Ohly själv var ute en sväng och knackade dörr och pratade med folk, man började jobba med kampanjen i lokalorganisationerna ... och så rann det ut i sanden. Historien upprepar sig. Jorden går inte under trots vad domedagsprofeterna säger, och de återkommande partikampanjerna fungerar ungefär lika illa varje gång.

Efter att ha läst framtidsprogrammet fick jag inte direkt något intryck av framtid utan snarare av en förbättrad samtid. Det drar mycket åt socialpolitik vilket kanske inte är så underligt som det ser ut nu, men var är den grundläggande långsiktiga ekonomiska politiken och dess koppling till den tekniska och vetenskapliga revolutionen? Borde exempelvis inte oförmågan att ta i industripolitiken under den senaste krisen ha fått någon att vakna till? Och i stället för att kritisera "luddigt prat om socialismen" skulle man ju kunna prata klart och tydligt. Är detta ett dokument från ett parti som faktiskt vill bygga om samhället till ett nytt system, eller är man en grupp inte särskilt ivriga socialliberaler?

Jag läste det här inlägget på bloggen Gemensam välfärd. Egentligen handlar det om socialdemokraterna, men grundtanken om riksbyggeri skulle kunna fungera som en murbräcka? Själva termen "riksbyggande" måste vara en styggelse i den nyliberala samhällsmodellen. Bra och tänkbart systemförändrande med andra ord, eftersom det kan utmynna i åtgärder som helt enkelt inte ryms inom nuvarande system. Om vi skulle tala om en ordnad reträtt från tillväxtsamhället (i stället för en kris där eliten dumpar alla uppoffringar på folket), skulle inte det vara något att bygga vidare på? - Så långt kommer man inte med V idag. Och därmed misstänker jag att framtidsutsikterna för partiet inte är så jäkla lysande.

6 kommentarer:

hannu.komulainen@comhem.se sa...

Det finns ingen kritik av den förda politiken, eller av partiledningen, i Vänsterpartiets strategidokument. Problemet ligger hos medlemmarna, antyds det. Det är för få kvinnor, invandrare och de "gör inte politik" utan jobbar allmänt osmart. Nej, inte blev man glad av att läsa det dokumentet.

Björn Nilsson sa...

På sätt och vis ligger ju verkligen problemet hos medlemmarna - för det är ju de som ytterst är ansvariga för vilka människor som sitter i ledningen och för hur partiets politik ser ut. Står de bara och glor som en fårskock så ...

hannu.komulainen@comhem.se sa...

Jo, det är sant. Men vad göra åt saken? I slutändan är det ju bara fårskockarna som kan besegra vargarna.

Björn Nilsson sa...

De bräker lite ömkligt när de blir tvångsklippta, men mer verkar inte hända.

Jan Wikund sa...

Tack för det igen, Björn.

Kerstin sa...

Klart att jordens undergång har börjat, med en vulkan som spyr ut aska på Island. Det är början på att jorden exploderar förstås.