måndag 9 maj 2011

Stresstest?

Bara en fundering, jag vet inte hur realistisk den är. Men vad det gäller banker har man under de senaste åren kört så kallade stresstester. Jag vet inte detaljerna, men det verkar handla om hur banker kan tänkas klara av ekonomiska kriser. Skulle man inte kunna ta exempelvis bostadsmarknad med borätter i de större städerna i Sverige och göra något liknande? Jag tänker så här:

Bankerna är kapitalistiska institutioner, och kapitalet har bara intressen (i att föröka sig själv) och inga vänner. Visserligen slogs bankväsendet i många länder mer eller mindre till marken i den gångna finanskrisen men tilläts att inte bara resa sig utan att komma tillbaka som maktcentra som vet (eller tror sig veta) att man kan återupprepa de gamla bravaderna och återigen få all hjälp som behövs. "För stora för att få gå i konkurs ..."  I och med att man har detta strupgrepp på det omgivande samhället kan man nu klämma åt hårdare och exempelvis förändra villkoren för bostadslån för att öka vinsterna (och direktörsbonusarna). Hyggliga räntor igår kan bli något helt annat i morgon, och den som inte kan betala får väl hoppa i sjön eller så. Kan man inte kalla bolånen för ett av de fruktansvärda finansiella massförstörelsevapen som bankerna förfogar över?

Nå, skulle man kunna göra en datamodell och försöka räkna ut vad som händer med ett representativt urval hushåll om räntorna skrivs upp, om man lägger in arbetslöshet, inkomstbortfall på grund av sjukdom, splittrade hushåll vid skilsmässor och liknande? Ser utfallet allvarligt ut kanske det går att göra politik av det hela och vidta åtgärder innan det blir storkris igen? Samhällsintresset får ställas såväl över bonusgubbarnas som enskilda borättsinnehavares privatintressen. (Eller har någon redan gjort en sådan här utredning?)

Kanske man får kolla vad bostadsbolagen håller på med också. Kan det vara så att man temporärt försöker få nybildade föreningar att ta över hus från miljonprogrammets år, och när föreningarna kraschar på grund av dyra underhållskostnader kan man köpa tillbaka kåkarna för en billig penning?

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

En utomordentlig idé! Den köper vi direkt, men jag har mina misstankar om att det finns alltför mäktiga intressen som har allt att vinna på att inte genomföra den.

"finansiella massförstörelsevapen"

Tack för det uttrycket! Det ska jag komma ihåg.

Jan Wiklund sa...

Warren Buffett, en av världens rikaste män, har redan använt uttrycket, om derivat: http://news.bbc.co.uk/2/hi/2817995.stm

Björn Nilsson sa...

Jaha, det var han, jo jag vet att uttrycket kom "någonstans ifrån" och tyckte att det fungerar även på lånekarusellen och bostadssvindeln härhemma.