söndag 15 maj 2011

Bärbara kattöron och sinnestillstånd

Enligt sensationsbladet Svenskan så har forskare skapat en tankeläsningsmaskin. Med hjälp av rätt gammal teknik som tidigare använts för annat så kan man lista ut ord som en försöksperson tänker. Går man närmare ursprunget till artikelns uppgifter så får man veta att träffsäkerheten verkligen inte är hundra procent. Snarare omkring femtio. Ett sammandrag finns hos bloggen Neuroanthropology  där man dessutom på slutet får extra bonus i form av en reklamfilm för ännu en underbar japansk uppfinning: bärbara kattöron som avläser och uttrycker ditt sinnestillstånd. Se den!

Annars verkar tekniken vara användbar för att med hjärnkraft styra robotarmar (antar att man menar exempelvis proteser i det här sammanhanget) samt att analysera det mänskliga språket. Intressant är att hjärnan jobbar på olika sätt med ord som vi uttalar respektive ord som vi bara tänker. Undrar vad det blir för resultat om man gör liknande mätningar på en chimpans eller en delfin?

I slutet av bloggposten hos Neuroanthropology finns ytterligare länkar som för oss ännu närmre ursprunget till den här forskningen. Som så ofta ser man goda och onda sidor här, och att en av finansiärerna är den illa beryktade USAmerikanska armén är ju ingen positiv PR direkt, å andra sidan är möjligheterna till att lindra olika typer av sjukdomar och handikapp stora och välkomna. Det är väl som jag brukar säga: det här borde vänstern intressera sig för, men den är väl mest inriktad på gayparader och särartsfrågor. Och då blir det militärer, reaktionärer och månglare som tar över.

Inga kommentarer: