fredag 7 oktober 2011

Bild(t)er har betydelse


Den här bilden saxade jag från en artikel i Svenskan nu på morgonen. Det är storversionen av något som på förstasidan ser ut så här:


Jaha, då lägger vi ihop text och bild och funderar vad detta kan betyda. Avgörande för tolkningens riktighet är om det finns någon tanke bakom bilden just till den här artikeln. Är det en slump, nämligen att redaktören tog vilken bild som helst när tidningssidan skulle utformas, det viktiga var bara att den föreställde rätt person? I så fall är det meningslöst att analysera mera. Eller vill man förstärka ett budskap och leda åskådarens/läsarens tankar i en viss riktning?

Ledtråd: tänk på hur ledarna för stater som USA är oense med brukar avbildas. Inte som vanliga hyggliga snubbar, utan som töntar, galningar, blodtörstiga dårar, totala virrpannor som måste bombas bort så fort som möjligt. Är det USA:s president eller Israels premiärminister som presenteras med bilder där de ser ut som hysteriska seriemördare, eller är det Irans president? Ett kinesiskt exempel var när försvarsministern och Maos tänkte efterträdare Lin Biao råkade i onåd i början av sjuttiotalet. Tidiga tecken på det var bilder av mannen utan mössa, där det framgick att han var flintis och såg fånig ut. Och så försvann han i en flygkrasch.

Hur ser utrikesexcellensen ut på den här bilden egentligen? En arg, uppblåst herre i övre medelåldern med läpparna formade som att det just skall börja spruta ut piskrappshårda oförskämdheter mot någon uppnosig underklassare som vågar ifrågasätta hans handel och vandel? Överklassarrogans kopplad med en antydan av rädsla för att hela spelet kan gå över ända på grund av alltför vidlyftiga affärer tillsammans med råvarukapitalister med tvivelaktig moral? En blick som inte riktigt verkar närvarande? - Kanske falluckan håller på att öppnas under denne uppblåste herre, han har blivit för pinsam för regeringen, bildvalet signalerar att tiden håller på att rinna ut för denne lille hund som vill vara en stor hund, eller hur det nu var jänkarna formulerad det.

Hur som helst, det här är förhoppningsvis ännu några spikar i Carl Bildts politiska likkista:

Manifestation för pressfrihet och de svenska journalisternas
frigivande ur etiopiskt fängelse
Fredagen den 7 oktober kl 17.00 Södermalmstorg, Stockholm
Kungsportsplatsen, Göteborg

Regeringen måste agera för Johan och Martin 1) Vi kräver att regeringen ger fallet högsta politiska prioritet
2) Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt måste offentligt ställa sig bakom Johan och Martin
3) Vi kräver att frågan tas upp på internationell nivå

Arrangörer: Reportrar utan gränser
Svenska PEN
Publicistklubben
Journalistförbundet
Sveriges Författarförbund
Bildbyrån Kontinent
Magasinet Filter
Organisationen Free the Swedish Journalists Johan Persson & Martin Schibbye.

http://www.reportrarutangranser.se/artikelarkiv/78-arkiv/793-regeringen-maste-agera -

Skriv på den namninsamling som kommer att lämnas till UD
http://www.ipetitions.com/petition/freejohanandmartin/

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag har aldrig begripit hur den mannen kunde bli utrikesminister, med tanke på att han så klart arbetat för främmande makts krigsintressen. Inte utan att jag misstänker att det var ett krav från denna makt att han skulle med i regeringen. (Varifrån får Moderaterna sina pengar? Varför är man så rädd för att behöva redovisa den saken?)

Dessutom beter mannen sig konstigt, ja hela regeringen beter sig konstigt visavi honom. Det är som om övriga regeringen inte har något med Bildt att göra - högst märkligt.

Björn Nilsson sa...

Eller om det är så att den fine adelsherren Bildt inte vill ha något med plebejerna i regeringen att göra?

Astrid på Kommunisternas blogg brukar hävda att det är Bilderberggruppen som har fixat in Bildt som minister, om jag minns rätt.

Jan Wiklund sa...

Det är bara det att "Bilderberggruppen" är de som brukar träffas på Hotel Bilderberg, dvs mer eller mindre samtliga ledande politiker, näringslivsdirektörer och chefer för internationella organisationer. Dvs även Reinfeldt.

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte vad jag skall tro: är det några herrar som är uppe i smöret som träffas då och då och pratar strunt ett tag, eller är det den där jättekonspirationen mot Jordens folk som somliga vill se? Jag har lite svårt med jättekonspirationer ... .

Anonym sa...

Givetvis skall fängslade svenska medborgare ha hjälp och stöd av svenska staten. Men jag undrar lite vad kravet att statsministern och utrikesministern "skall ställa sig bakom" dessa två medborgare kan betyda.
Om det betyder att dom skall få reda på vad dom anklagas för är det nog i sin ordning. Att grabbarna skall få en advokat är naturligtvis också något dom skall hjälpa till med.
Ett brott tycks dom ha erkänt och det är att ha tagit sig in i landet olagligt, den gärningen kan knappast någon minister ställa sig bakom även om det är gjort i vällovligt syfte. Vad straffet för detta kan vara i Etiopien har jag ingen aning om.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Dels är det journalister som gjort ett journalistiskt jobb - och de är rutinerade att jobba i svåra områden trots att de är unga, inga äventyrsturister. Dels handlar det om att plocka fram uppgifter som är svåra att få tag på eftersom den etiopiska regeringen inte vill ha oberoende ögon som ser vad den gör. Dels är det Bildts personliga inblandning genom hans styrelseposter i ett illa känt oljebolag som gör det hela märkligt och misstänkt. Och Etiopiens påhitt att kalla allt som man inte gillar "terrorism". Enda hållbara anklagelsen skulle kunna vara illegal gränspassage, men det kom fram idag att även amerikanska soldater hamnat i etiopiska fängelser när de färdats med samma gerillagrupper som svenskarna var med. Fast USA såg naturligtvis till att de egna mannarna släpptes illa kvickt.