söndag 23 oktober 2011

Märkligt högt stöd för OWS

Jag noterar märkligt högt stöd för OWS, Occupy Wall Street, i en opinionsundersökning i USA. 37 procent av de tillfrågade, det får man inte om man bara samlar ihop några gamla hippies och anarkister, andra måste till (under förutsättning att undersökningen har gjorts på rätt sätt - statistik kan vara knepigt). En majoritet i samma undersökning verkar tycka att det är åt h-e med ekonomin i landet, och de torde ha rätt.

Frågan är vad det leder till. Själv har jag en teori om att droppen urholkar stenen, envetna protester och diskussioner kommer att bidra till att systemets brister för allt fler kommer att uppfattas som fel som måste rättas till och inte bara som något som "bara händer" och som man inte kan göra något åt. Men hur detta slår igenom i praktisk politik har jag ingen uppfattning om. Revolutionära förändringar tenderar att vara självklara när de väl inträffat, men i förväg är de svåra att prognosticera.

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Märkligt nog har stödet för tepartyisterna exakt samma grund, enligt Joseph Stiglitz - ilska över att staten har skänkt bort miljarders miljarder till bankerna att stoppa i fickan på sina direktörer. Kanske håller OWS på att stjäla tepartyrörelsens bas från dess entreprenörer?

Björn Nilsson sa...

Det finns ju likheter, men det är olikheterna som förskräcker om man säger så. Jag har sett förslag om att OWS bör närma sig tepartisterna, men vill man verkligen ha gallskrikande vapengalningar i närheten? De är ju närmast i kategorin SturmAbteilung, och SA var ju nassarnas "vänster" under en tid och ville kämpa mot "plutokraterna". Men först måste vänster och fackföreningar och judar bort ... .