fredag 7 oktober 2011
Möte om journalisterna i Etiopien
Mötet som nämns i slutet av det här inlägget skedde alltså i kväll, med rätt mycket folk på ett höstkallt Slussen och ett flertal talare. Jag tänkte att det finns ju aspekter i den här historien som skulle vara smaskens för oppositionen att slå i huvudet på Reinfeldt-regimen. Men, men ... nu är ju den där lille skojaren Junholt upptagen med att förklara varför han tagit ut för mycket pengar för sitt boende, och det kanske är viktigare ...?
Men nu kom det i alla fall fram en del intressanta saker på mötet. Exempelvis att amerikanska soldater varit inne i Etiopien tillsammans med samma terroriststämplade gerillagrupp som svenskarna följde med, amerikanerna hade också blivit fängslade men sedan snabbt släppta. En talare trodde att man borde koppla in utländsk opinion snarare än svenska regeringen om det skall bli något gjort för svenskarna. Att åtala dem för terrorism är löjligt, det enda hållbara åtalet kan vara att de olagligt passerat en gräns, men med den åtalspunkten borde det inte bli mer än böter och snabbtransport ur landet. Men Bildt, som kanske vill ha det här som en näpst för undersökande journalister, har ägnat sig åt "tyst diplomati" vilket torde betyda att i stort sett inget har gjorts.
En annan sak är det där med journalism: den typ av farlig journalism som Schibbye och Persson gör utförs numera mest av frilansare, vilket innebär att de inte har någon ordentlig organisation i ryggen om det händer något farligt. Vad säger det om intresset hos ordinarie media för att ta fram uppgifter om vad som händer i stängda områden som oljeregioner i Sudan eller Etiopien? Man kan också tillägga att det här är unga grabbar men sannerligen inte orutinerade även vad det gäller jobb i farliga länder, med andra ord inga äventyrare utan folk som utför ett journalistiskt jobb. De skiljer sig alltså en hel del såväl från TV-soffornas babbelmakare som "inbäddade " journalister som skjutsas omkring av US Army.
Carl Bildt blev knappast hyllad under mötet - snarare hånad för att han hellre uppträder i underhållningsprogram än ställer upp och svarar på ordentliga journalistfrågor om vad han egentligen håller på med nu, och vad han gjorde under sin tid i Lundin Oil.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Om man betraktar detta från en annan synvinkel.
Med tanke på att svenska UD inte rekommenderar någon att resa in i området så har dessa journalister medvetet rest tagit en stor risk. Självklart kan ingen arbetsgivare (som har ett personalansvar) skicka in någon i området. Det är största anledningen till att det mest är frilansare som ger sig in i högrisk områden. Givetvis var dessa grabbar väl medvetna om hur den svenske medborgaren Dawit Isaak har hanterats av Etiopien.
När deras risktagande slår fel anklagas svenska UD för att inte kunna få ut grabbarna. Det sista är inget märkligt. Dom har gjort för lite ända tills grabbarna är fria.
Är det en bra verkligen rätt att ta medvetna risker för att sedan förvänta sig att Sveriges regering skall lösa problemet? Dom där amerikanska ungdomarna som illegalt (troligen omedvetet) sig in i Iran fick väl sitta några år innan dom kom ut
Eldorado
Se det som 'whistle-blowers'. Om inte modiga journalister går in även i besvärliga områden och berättar vad som sker, vem skall då berätta om vem som bränner byarna och jagar den eventuellt överlevande befolkningen på flykten? Räcker det med att etiopiska regeringen eller Lundin Oil håller presskonferens? Kunskap om fakta och demokrati hänger ihop, men samtidigt blir även formellt demokratiska krafter allt mer negativt inställda till just fakta som inte passar deras egna agendor. Därför är det viktigt att stödja de här journalisterna och sätta bannstrålen på Bildt och hans gäng.
Skicka en kommentar