onsdag 26 oktober 2011

Sensationellt i Nepal(??)

Jag har inte skrivit så mycket om Nepal på ett tag, det har ju varit permanent politisk kris som aldrig fått någon lösning och svårt att veta vad man skulle sätta fingret på - förutom att det maoistiska partiets ledning uppenbarligen gått för långt i sitt kompromissande med övriga partier. Nu har läget dock ytterligare skärpt till sig i och med att två av partiets högsta ledare hotas med uteslutning! Detta sensationella besked gäller generalsekreteraren Pushpa Kamal Dahal, alias Prachanda, och premiärministern och vice partiordförande Bhattarai. Anklagelserna mot dem är flera, de håller på att montera ner Folkarmén utan att få något i gengäld och även förstöra andra landvinningar under det revolutionära kriget, de har slutit ett avtal om investeringar med Indien som patriotiska nepaleser inte gillar, och Prachanda själv anklagas för att ha möten med den indiska säkerhetstjänsten.

Kommer det att gå så långt att dessa högsta ledare verkligen åker ut, och vad kan det få för följder? - Det avgörande är väl hur stark den radikala falangen i partiet är, den som vill fortsätta revolutionen i stället för att som Prachanda och Bhattarai avbryta och förvisa den till någon dimmig framtid. Vad vill partiets breda bas och de massorganisationer man samarbetar med? Det var ju fotfolket som riskerade livet under tio år av väpnat uppror medan flera av dagens högsta ledare befann sig i utlandet. Möjligen kan man åter snickra ihop kompromisser mellan de olika fraktionerna i maoistpartiet, men på sikt kan det knappast vara hållbart. Sedan är frågan vad Indien kan hitta på, man vill förmodligen styra vad som händer i Nepal.

6 kommentarer:

klassmotklass sa...

Mycket bra att du skriver om detta:)

Leve den Nepalesiska revolutionen! Ned med förrädarna!

Björn Nilsson sa...

Vi får väl se hur det går ... en del ledare i Nepal har fallit för fiendens "sockermantlade kulor" som Mao varnade för, men hur starkt är motståndet mot dem?

Jan Wiklund sa...

Något liknande har väl inte hänt sen brittiska Labour uteslöt sin dåvarande ordförande Ramsay Macdonald på 30-talet. Applåder!

Däremot protesterar jag starkt mot klassmotklass' moralism! Hanlons rakkniv gäller!

Björn Nilsson sa...

Hanlons rakkniv? Occams dito har jag hört talas om, men det här var något nytt.

Jan Wiklund sa...

Hanlons rakkniv: Skyll aldrig på illvilja vad som kan bero på dumhet.

Eller i det här fallet kanske man ska tala om den sortens inkompetens som beror på att organisationen inte har klarat av splittringen mellan regeringsbestyr och rörelsedynamik.

Lite som sossarna på 30-talet.

Björn Nilsson sa...

Jaha, då är det inte galna revisionisthundar då ... attans, det rör ju till analysen!