måndag 3 oktober 2011

Näcken i Motala ström i Norrköping. Akta dig för Paris!


Av någon anledning blev till till att leta efter en bild som föreställer Näcken, och inte vilken Näck som helst utan den som visade sig en halvtimme på en sten i Motala ström i Norrköping 15 juni 1599. Och här är den, klippt från originalmanuskriptet som återfinns här. Det är Joen Petri Klints Järteckensbok som är scannad och finns på stiftsbiblioteket i Linköping. Som synes var dåtidens näckar anständigt påklädda och sprang inte omkring helnäck!

När jag ändå var i klippartagen så tog jag hand om den här bilden som visar varför man inte skall åka till Paris. Paris stad uti frankrijker är en Röffare och mordkula. Lugnast att hålla sig därifrån!


4 kommentarer:

martin sa...

Den eviga frågn om alla dessa väsen. Varför har spöken kläder?

Björn Nilsson sa...

Tja, för att inte bli kalla om baken kanske, eller bli utskämda och uttittade?

martin sa...

Implicit i frågan, hur blir ett klädesplagg ett spöke?

Varför följer Näcken och andra väsen med i modet?

Björn Nilsson sa...

Vet inte om jag hänger med i frågeställningen. Näcken tillhörde ju inte spökkategorin eftersom han inte antogs vara död vad jag vet. SKillnad mot vålnader, gastar, spöken, som nog vanligen var klädda i normala paltor. Alternativt att de seglade runt och viftade med liksvepningar och utstötte gravlika suckar.

Men vad det gäller Näcken följde han väl helt enkelt med sin tid och klädde sig som en elegant herreman, ända tills en tokig målare på 1800-talet placerade en naken bonndräng med fiol i en fors och skapade den moderna näcka näcken!