måndag 17 oktober 2011

Nya rörelser och gammelmedia

Den som är intresserad av några korta men intressanta reflexioner över förhållandet mellan OSW (Occupy Wall Street) och olika typer av media kan ta en titt på den här artikeln. Jag tror det väsentliga är att rörelsen bygger upp sin egen offentlighet, och att exempelvis ungdomar som vill ha information går direkt på rörelsens egna kanaler i stället för att lita till vanliga media. Dessa var för övrigt nedvärderande den första tiden, i den mån de ens brydde sig om ockupationen. Detta innebär att det på sikt inte spelar en fullständigt avgörande roll hur "gammelmedia" (knasiga kommentarer på TV, vinklade eller falska rapporter i radio och tidningar) behandlar OSW. Bolagsmedia sprider smörja, men en massa människor struntar helt enkelt i det.

Nu verkar det ha svängt i positiv riktning, men även om media skulle gå tillbaka till en negativ linje betyder det inte så mycket för de som så att säga hämtar sin information direkt från källan. Det betyder att det uppstår intressanta sprickor i den verklighet som bolagsmedia försöker prångla ut till folket, det uppstår en motrörelse, en mot-offentlighet, och så har vi plötsligt alternativa världsbilder som kan slåss med varandra. Frågan är då om OSW:s mot-offentlighet kan bryta sig ur borgarmedias inringning och ta över den offenliga diskussionen.

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Tyvärr, tyvärr - tills det finns nya medier med samma grad av offentlighet och massverkan kommer de gamla medierna att gälla. Det handlar inte bara om vad "jag vet", det handlar också om vad "jag vet att du vet att jag vet". Och där vinner gammalmedierna. Än så länge.