tisdag 1 maj 2012

Första maj - bilder

Här är en del bilder från Röd Front i Stockholm, samt från Syndikalisternas (SAC) tåg som marscherade förbi Röd Fronts uppställningsplats. Det gör man varje år, tror jag. Det är förmodligen mycket rutin i det här, alla demonstrationer traskar på enligt samordnade mallar. Och det gör mig nedstämd. Vi har den värsta krisen nu sedan trettiotalet, kanske värre till och med, men här trampar folk på i sina olika tåg och ropar lite protester varpå man går hem tills det är dags nästa år. Det är orättvist att säga så naturligtvis, för många gör väldigt mycket - men det är så jag känner det!

Röd Front var lika stor eller kanske lite större än förra året tror jag, medan syndikalisterna kom förbi snabbare än de senaste åren (detta också enligt min subjektiva uppfattning av det hela). Var det inte färre fyndiga plakat och banderoller hos syndikalisterna också, jämfört med tidigare? Jag var inte med hela tiden, en trasslande ljudanläggning gjorde att jag tröttnade och gick hem utan att invänta huvudtalen på Sergels torg. Trist.

Här är en del bilder med åtföljande mer eller mindre (o)intelligenta kommentarer ibland. Vi kan ju börja med syndikalisternas förbimarsch:


Låter inte detta som någon socialdemokratisk paroll om att 'alla ska va med'?


Nä, det är dumt med orättvisor!

Här kräver man maximilön för pampar och politiker. Men vad skall de stackarna då leva på?

'Höj skatten för katten' låter ju radikalt, men jag misstänker att de flesta katter är skitförnäma och sig själv närmast och inte betalar något alls! Sådana är katterna!Och så över till huvudattraktionen på Mynttorget nedanför kgl. slottet som heter så här, ett klassist namn:


God förhoppning, men jag undrar - kan man komma så långt som till en radikal reformism har man kommit väldigt långt därnere!

Jag funderade över den här flaggan och frågade en kille - det är mapuchefolkets flagga, de är urinnevånare i Chile och har hårda motsättningar med regeringarna. Symbolen i mitten påminner om en samisk trolltrumma.

Symbolen på den här flaggan får mig att tänka på den liknande flagga som hissades över det sönderskjutna Berlin i början av maj 1945 - en händelse som nog fortfarande får en del borgare att grämas!

Blåsorkestern Röda stjärnan, med en liten och väl inövad repertoar


Ingen demonstration utan Ché!

Har har vi mer om mapuchefolket i Chile

Här står det 'Halmstads hamn', men ser inte hamnsjåaren ganska spinkig ut?

Försökte vara lite konstnärlig genom att fotografera en suddig spegelbild av demonstrationen i ett fönster
I Grönköping löste man arbetslösheten genom att göra alla arbetslösa till arbetsförmedlare. Då fanns det inga arbetslösa kvar.  Jobbcoacher kanske kan fungera på samma sätt? 


Om man nu skall avskaffa RUT kanske man kan ta borgarklassen samtidigt, så blir det verkligen städat och fint!

Jag tänkte ta ytterligare en spegel-bild, men fick med den här mystiska figuren som stod och signalerade i ett prång på Vasagatan

Speglingar var det, ja

Polisen deltog inte i demonstrationen även om det ser så ut. 

På Sergels torg fanns ett antal banderoller med synpunkter på ett och annat redan uppsatta


Jag kom så långt att jag hörde en företrädare för ungdomsförbundet tala. Det gjorde han bra, det enda jag har att invända mot var några penningteoretiska synpunkter som jag tror är fel. Partiet kanske skulle studera de mer explosiva sidorna av modern penningteori? 


Ja, det var väl åtminstone lika mycket folk som förra året.

Min sista bild får bli en 'rolig' sådan. En duva kom flygande och satte sig på ryggsäcken  som bars av en man som stod och tittade över räcket ned på 'Snedtorget' och som inte märkte fripassageraren


11 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Gör sig verkligen utläggningar om penningteori i ett tal... Det låter lite tekniskt. Inte direkt en valvinnare.

Björn Nilsson sa...

Man kan tala praktiskt och pedagogiskt ("vad kan vi göra med de resurser vi har"), med teorin som en outtalad grund.

Jan Wiklund sa...

Jag gillar ingången: "Det är förmodligen mycket rutin i det här, alla demonstrationer traskar på enligt samordnade mallar. Och det gör mig nedstämd. Vi har den värsta krisen nu sedan trettiotalet, kanske värre till och med, men här trampar folk på i sina olika tåg och ropar lite protester varpå man går hem tills det är dags nästa år."

Jag håller med om att den s.k. vänstern har degenererat till en rutin. Även om jag inte vågade uttrycka det så fräckt när jag behandlade frågan förra året på folkrörelsebloggen: http://www.folkrorelser.org/blogg/2011/11/10/problemet-vanstern/ med uppföljaren http://www.folkrorelser.org/blogg/2012/04/05/det-ar-inte-framst-organisationer-som-behovs-nu/

Över huvud taget behövs det en massa förutsättningslöst snack om vad som egentligen krävs. Det behövs konfliktorganisering, men väldigt lite ideologi, om jag får föreslå något själv.

Björn Nilsson sa...

Säg "konfliktorganisering" till en partisosse så riskerar du förmodligen att framkalla en hjärtattack!

martin sa...

Det såg så himla härligt ut! Fy vad jag känner mig avis och dum nu! 1sta Maj är annars den bästa dan på året. Man är ute bland folk med vänner. Man träffar massor av bekanta som man i princip bara träffar den dagen. Det är en folkfest, en viktig markering, en kompisåterförening, folkbildning och en kul heldag, allt i ett.

Såg ut som det var en fin dag med många människor på stan, grattis!

Björn Nilsson sa...

Det gäller dock att placera sig på rätt ställe så man inte beblandar sig med reformister, revisionister, småborgerliga anarkister, ultravänster-äventyrare etc etc. Ja, som man säger "vi hade i alla fall tur med vädret!".

martin sa...

Jag brukar försöka vara med i så många som möjligt. Kan inte fan hålla reda på alla nyanser, jag har jobb att sköta oxå. :)

Jag går säkert med flera av de kategorierna. Jag tycker inte det är så noga, det viktiga är att visa upp en stor styrka lite överallt och hela dagen. Inte fan vet den genomsnittslige arbetaren skillnaden mellan alla grupper. Jag tycker konflikten mellan grupper på vänsterkanten är den absolut bästa garanten emot totalitarianism. Gräla är aktivt, gräla är progressivt, gräla är pluralistiskt, gräla är demokratisk, enighet är totalitärt, tystnad är totalitärt och stagnerande! :)

Björn Nilsson sa...

Ett par omgångar i V-tåget räcker för mig. Fåfängligheters fåfänglighet, för att citera Den Heliga Skrift.

martin sa...

Mycket "livsstilsvänster" blir det där ja. Men de har ju skickliga talare i slutet av sina marscher och bäst musik efter talen... :)

Björn Nilsson sa...

Puh, det var visst några dj-a rappare ...

Jan Wiklund sa...

Björn: Det har gått så långt att det t.o.m. finns partisossar som gärna skulle se lite konflikter. Fast de ser förstås helst att nån annan tar stöten.