torsdag 10 maj 2012

WEA växer väsentligt

Det kom nyss information om att WEA, World Economics Association, firar ettårsjubileum den 16 maj och att medlemsantalet nu är nära 10.000, närmare bestämt 9,348. Skaran av kritiska ekonomer växer alltså. Hittills har de arbetat i skymundan, men vartefter krisen fortsätter kommer deras röster då och då att tränga igenom muren av tystnad. Och det kanske inte är så underligt, i och med att den förhärskande neoklassiska nationalekonomin alltmer liknar en fartyg som fått roderhaveri och oundvikligt driver mot undergången. Då kommer förr eller senare kraven att resas på bättre ekonomisk politik än vad neoklassikerna (och deras kumpaner en-procentarna) har att bjuda på.

Det fanns en del människor som trodde att neoklassikerna var utslagna redan för två-tre år sedan, när regeringar världen runt plötsligt tvingades ingripa för att rädda de "perfekta" marknaderna från undergång, men det neoklassiska liket reste sig och fortsatte lulla runt och störa hyggligt folk med sin trams. Kanske verkningarna av "sparsamheten" i USA och Nordamerika kan bli den slutgiltiga pålen att slå genom liket så att det definitivt kan begravas? Och i efterhand kommer säkert frågan att ställas hur någon kunde vara så in i h-e dum att han trodde att man kan komma ur en lågkonjunktur genom att slå botten ur efterfrågan? Hur trodde man att det skulle bli bättre genom att miljoner människors förmåga ödelades genom massarbetslöshet? Hur trodde man att samhällena kunde bli bättre genom att den offentliga sektorn slaktades och förstördes?

3 kommentarer:

Simsalablunder sa...

De där enprocentarna och deras hejdukar är duktiga på att skaka liv i lik. Några av dem (hejdukarna) byter nu fot och tror att zombien guldstandard skall rädda världen. En variant på skit in skit ut. Fast här är det hela lasset skit som byts mot ett annat. Tänk om man hade gjort så när man skall tömma utedasset. Då skulle man åka på stryk av farfar.

Björn Nilsson sa...

Jag har svårt att se att guldmyntfot skulle kunna göra något annat än att ännu mer bromsa en i stort sett stagnerande ekonomi, och det på de fattigare människornas bekostnad. Kan väl i stort sett bara glädja folk som handlar i guld eller råkar ha en egen guldfyndighet.

Jan Wiklund sa...

Det behövs också alternativ, som WEA skulle kunna bidra med. "You can't beat a theory with no theory", som någon försökte avspisa en kritiker av nyliberalismen med. Förra gången de gick åt helvete fanns ju Keynes där med ett alternativ; något sånt behövs idag också.

Och dessutom behövs någon som för ett jävla liv. Det räcker inte att dom gör det i Grekland, det skulle behövas på många fler ställen. Annars blir överklassen inte nog rädd för att byta modell.