Det finns folk som tror (eller påstår sig tro) att "driftsformen" inte spelar någon roll, och så blir de väldigt förvånade när offentlig verksamhet privatiseras och sedan börjar uppträda som normalkapitalism, nämligen med vinstmaximering och minsta möjliga hänsyn till annat än det. Det finns förmodligen folk som också blir väldigt förvånade när det uppdagas att gallerior jagar bort delar av den gamla företagsamheten där de växer upp. Gratisbladet Södermalm låg på hallmattan när jag kom hem i eftermiddags, med framsida enligt ovan. Nu gäller det Hornstull, en galleria vars framtid man dessutom av flera skäl kan vara tveksam till. Hur många gallerior orkar Stockholm med i en situation där kanske den affärsformen dessutom kan vara på utgående? En väldig massa folk passerar Hornstull varje dag, men i vilken utsträckning vill de som åker igenom också konsumera? Handla kan man ju i allmänhet göra i hemtrakterna och då behöver man inte släpa tunga kassar genom halva eller hela stan.
Ärligt talat är gallerior inte ställen jag gärna går till, men vid de tillfällen jag varit där så är det lätt att få intrycket av att det är ungefär samma firmor överallt. Nämligen samma stora affärskedjor som har råd att betala jättehyror. Men det är säkert folk som tycker det är förvånande. Småbutikerna och de små hantverkarna som väl ingen officiellt vill jaga bort (det är väl annat språk bakom kulisserna misstänker jag) sitter löst till i verkligheten. Är inte det en ganska god illustration till hur moralen i kapitalismen ser ut? Gärna välvilja, men då skall du betala ordentligt först!
De ägare av fastigheterna som står för den här möjliga utrensningen är Bonniers, men också SL. De stora trampar ihjäl de små.
Dåligt bild, men jag antar att det är någon sorts fejkad graffiti från Hornstull. |
6 kommentarer:
Samma företag i alla gallerior? Jovisst är det så. Men vad värre är, det är samma företag och affärer och restaurangkedjor oavsett var i världen man befinner sig. Det är helt onödigt att turista i främmande länder numera. Det man kan shoppa där kan man shoppa här.
Man talade en gång i tiden om att kommunismen skulle innebära likriktning, de som trodde på det hade inte förstått mycket. Det är kapitalismen som innebär likriktning.
Man kan ju se det från den positiva sidan: om allt är likadant överallt kan man lika gärna stanna hemma, och därmed bespara sig resans alla besvärligheter och kostnader.
Det är väl bara politiker som tror och blir förvånade?
Vanligt folk har ju begripit det från första början.
Högern/borgarna/nyliberalerna har också begripit det men det ingår ju i deras agenda att plundra ut staten och folket.
Sen är det så jäkla trist när storkedjorna etablerar sig överallt och de mindra lokala handlarna konkurreras ut.
Nyliberaler är nog inte "vanligt folk".
Det finns i och för sig smarta galleriaägare också som avsätter plats för mer udda verksamheter med lägre hyra i någon utkant, eftersom hela gallerian blir mer attraktiv på det viset. Exvis Sickla. Men oftast tillåter inte den knivskarpa konkurrensen något sådant.
För övrigt behövs det inga gallerior för att likriktningen ska bre ut sig, det räcker om man har tillräckligt liten plats så att bara de kapitalstarkaste får plats. Typ Stockholms innerstad, eller alla förortscentra.
Hade vi haft typ innerstadsstuk på hela Stockholm hade det funnits oändligt många goda lägen för verksamheter som vänder sig till allmänheten, och därmed hade priserna varit låga och t.o.m. gett plats för sånt som inte har vinstmaximering som mål.
PS. Jag tänker mig att Stockholm kunde ha sett ut ungefär så här och Stockholms stadsplanerare hade skött sitt jobb: http://www.alternativstad.nu/resources/sth1950.jpg
Rymmer ca 1,7 miljoner, resten kanske är fanatiska lantsmåstadsbor som får bo i stationssamhällen i förorterna.
Vi får också tänka oss t-bana som ett riktigt nät, inte som en bläckfisk som idag.
I så fall finns inga lägen som är bättre eller sämre än några andra. Och alltså massor av plats för alla möjliga verksamheter och ingenting att monopolisera för storkapitalet.
Skicka en kommentar