söndag 6 maj 2012

Val i Tyskland igen ...

... och nu var det delstatsval i Schleswig-Holstein, alltså söder om gränsen till Danmark. Enligt preliminära resultat ser röstfördelningen ut så här (kom ihåg att det är en femprocentsspärr i tyska val, med ett undantag just här) ...... och platserna i delstatsparlamentet kan preliminärt fördelas så här:
Av någon anledning har Piratpartiet blivit stort i Tyskland. Kan det bero av att det verkar så där lite lagom ostyrigt och frihetsälskande, mer än de gamla trötta partierna? De gamla trötta partierna gjorde inget vidare ifrån sig, och vänstern die Linke åkte ut ur parlamentet. Har man tappat upproriska ungdomar till piraterna? Annars är det ju kristdemokraterna i CDU som förlorat mest mandat.

Hur var det med undantaget då? Jo, SSW, det sydschlesvigska valmansförbundet, är ett minoritetsparti för danskar och frisländare som bor i delstaten. De är rätt små grupper, och för att få en garanterad representation i delstatsparlamentet är de undantagna från femprocentsspärren.

2 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Junge Welt skriver idag att Linkes partichef säger att nedelaget var ett Warnschuss. De bär själva skulden.
Intressant att valdeltandet var bara 60% - de lägsta någonsin. Det betyder att även de som gick framåt förlorade stort antal väljare t ex SPD och de Gröna. Linke förlorade 66 000 av sina 96 000 vid förra valet. Bara piraterna var på plus. JW skriver också att den planerade regeringskoalitionen bara har 28,5 % av den totala väljarkåren med sig. Störst "parti" var soffliggarna med 30 %.

Björn Nilsson sa...

Tack för kompletteringen Sixten. Att valdeltagandet var så lågt verkar vara ännu ett tecken på trötthet. Jag såg också något på die Linkes hemsida igår där det uttalades att man sysslat för mycket med sig själv. Självupptagenhet är väl något som inte intresserar väljarna i allmänhet.