lördag 23 juni 2012

Turkiet erkänner (?) gränskränkning

Ser inte detta ut som ett erkännande?:
Turkiets president Abdullah Gül bekräftar att det kan ha varit så att flygplanet befann sig på Syriens territorium. Det är nämligen praxis att snabbtgående flygplan genar över gränser när de ska åka korta sträckor, enligt Gül. Men det är inte försvarbart att skjuta ner ett plan av den anledningen.
"Visst, jag snattade, men jag brukar ju snatta utan att någon sagt något förut, så anklagar någon mej för att snatta så blir jag skitförbannad!" - Undrar hur det skulle låta om ryskt militärflyg oannonserat skulle gena över Sverige för att snabbare komma ut till Nordsjön?

En blick på kartan som åtföljer artikeln i DN verkar inte visa att turkiska plan måste gena över syriskt område för att komma någonstans än just in i Syrien. Det ser snarare ut som en provokation som möttes av en rejäl snyting av syriskt luftvärn. Det kan ha varit en test av syriernas vilja att försvara sitt territorium från intrång av NATO. Kanske får det turkarna att lägga om flygrutterna framöver?

Svenske bloggaren Cornucopia? skriver varför han inte tror på ett storkrig mot Syrien.  Cornucopia?  verkar ofta vara en trist besser-wisser med stundtals kufiska ideer, men det här kanske stämmer ändå.

Checklista för invasioner, jag hittade den hos bloggkollega Pierre Gilly 

13 kommentarer:

Kerstin sa...

Storkrig mot Syrien eller inte, det beror nog på hur beslutsamt Syrien beter sig och hur beslutsamt Ryssland och Kina är att inte ge efter för amerikanska påtryckningar.
När får vi se ekonomiska påtryckningar på Ryssland tro, frysning av tillgångar ex.

USA, Obama, har satsat så mycket prestige i att få Assad avsatt att man nog dessvärre är beredd att gå väldigt långt, och rätt som det är har gått över en gräns - i värsta fall. Vi kan bara hoppas att man backar innan det är för sent.

Ryssarna vet ju nämligen väldigt väl att de själva ligger i pipelinen för kommande destabiliseringskampanjer och kan mycket väl anse att de hellre tar striden redan nu, snarare än när de redan har fullt framkallat kaos inne i Ryssland. Kina ser samma sak inom sina gränser. Så helt klart är det inte att det inte brakar löst framöver.

Björn Nilsson sa...

Det kan faktiskt vara så att NATO inte har resurser för ett flera månader långt storkrig, man kan få brist på bomber exempelvis. Därför får man köra med infiltratörer i stället.

martin sa...

En uppenbar provokation. Rapporterna i radion var ju löjliga. Snack om olyckshändelse och annat nonsens, vad tar de folk för?

Björn Nilsson sa...

Tar folk för ...? - Lallande dårar kanske?

Pierre Gilly sa...

Å andra sidan erbjuder ju inbördeskriget i Syrien ett ypperligt tillfälle att testa vad modernt ryskt luftförsvar klarar. Både teknik och taktik kan ju provas. Gör man klart från början att man inte tänker sig ett storskaligt anfall kan man också avsluta operationen utan prestigeförlust.

Björn Nilsson sa...

Småkrigande är alltid bra för vapenindustrin. Fungerar som testområde och skyltfönster! Tänk vilket lyft Falklandskriget var för fransoserna när deras Super Etendard-plan och XOCET-raketerna gjorde bra ifrån sig!

Pierre Gilly sa...

Ja, om argentinarna haft ett femtiotal i stället för en handfull xcotet hade de kunnat sänka hela brittiska flottan...

Anonym sa...

Jag är turk från Istanbul.
Jag tycker att det var rätt av Syrien att skjuta ner flygplanet om den gick in i dera luftrum, samma rätt har Turkiet att skjuta ner Syriens flygplan om den kommer in i Turkiets luftrum.
Alla har inte Sveriges regler, i USA så har du rätt att skjuta tjuven om han kommer in i din lägenhet.
Neoottomansk Erdogan borde svara på frågan vad gör flygplanet i Syriens luftrum?
Erdogan har misslyckas med PKK men han vill hålla huvudet hög med att blanda i sig in i Syriens konflikt, för att inte tappa islamisternas röster under valet.
Hoppas att Turkiet krigar med Syrien så att vi som är 50% som är anti Erdogan kickar iväg Erdogan från landet så kan han åka till sina syriska rebell bröder så att vi behöver inte se den äckliga Saudi och Qatar kramaren mer i vår seklärt land.

Carl Jacobson sa...

Nog är väl det här en ganska uppenbar provokation avsedd att testa Syriens beredskap och försvarsvilja.

Och att Turkiet skulle genomfört detta på eget initiativ tror jag inte för ett ögonblick!

Björn Nilsson sa...

Hej Carl, det var länge sen sist!

Jag följer inte med den här historien så noga, men det verkar som om turkarna har svårt att få till en sammanhängande och trovärdig version och nu mest gnäller över att syrierna inte varnade innan de sköt ned planet.

einartysken sa...

Jo, hela det turkiska svaret är ju ganska roligt. Också när han säger att flygplanen är så snabba (de gamla F4 alltså). Men varför köper de inte några som är långsamare?

Björn Nilsson sa...

Det verkar som om turkarna inte tänkt igenom ordentligt i förväg vad de skulle säga. Om det nu inte är så att en del av dem medvetet förstört provokationen för att den inte skall leda fram till ett större krig som kan bli besvärligt för Turkiet.

Anonym sa...

Gränskränkningar är faktiskt väldigt vanligt. Skulle alla sådan flyg skjutas ned hade det behövts en betydligt större flygplansindustri. Det normala är att landet som kränks skickar upp sitt eget flyg för att avvisa flyget.
Syrierna själva beskriver det så här http://www.syrianews.cc/syria-f4-phantom-turkish-media-distorts-facts-851.html
Om man nu utgår från att syriernas illustration är korrekt hade man ordentligt med tid att skicka upp sitt eget flyg för att avvisa, istället valde man att skjuta ned planet utan varning. Till raden av märkliga uttalanden från Turkiet säger Syrien att man hade skjutit även om det hade varit deras egna plan.
Kan man verkligen ha så dålig kontroll på vad ens egna plan har för uppdrag? Eller är det en varning till de egna piloterna att inte försöka fly.

Det som är positivt är att syrierna tycks ha ett luftvärn som är av hög kvalité men det tror jag nog deras grannar redan var medvetna om
Eldorado