torsdag 14 juni 2012

Konstigt hos Amnesty?

Har fredens vita duva börjat få solkiga fjädrar genom fel umgänge?

Jag har lite minnen av hur Hasse (Alfredsson) & Tage (Danielsson) för många år sedan pratade om och för Amnesty International. En organisation som kämpade för orättvist fängslade, fredligt politiskt arbetande människor. Och detta oavsett var de var inspärrade och hur landets regering såg ut. Följaktligen blev AI utskälld av alla sorters diktatorer.

Nu är det annorlunda, och det är nog ingen tillfällighet att konstiga påståenden om Libyen kom från Amnesty när det var dags för krig där och att man är inne på samma trall vad det gäller Syrien. En anti-imperialistisk blogg meddelar att på AI:s möte i Denver i april var en av huvudtalarna en USA-diplomat som varit inblandad i verksamheten med dödspatruller. Att AI:s högsta ledning innehåller en person som arbetat i USA:s utrikesdepartement borde också bidra till att höja varningsflaggor.

En tidigare hedervärd och hederlig organisation har tagits över av andra intressen. Man är en sorts frontorganisation i det nya kriget. Ställningstagandet blir inte för den fredlige aktivisten utan för de aggressiva makterna. Dan Kotka frågar på sin blogg om det är slutet för Amnesty nu. Det tvivlar jag på.  Leva kan man ju göra även om hedern gått förlorad. Liksom andra tidigare hedervärda organisationer kan man leva vidare om mäktiga intressen vräker in resurser och media ger stöd, men fredens vita klädnad kommer oundvikligen att bli mer och mer solkad av det tvivelaktiga umgänget.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Googla på keynote speacher och amnesty så får du fram att det finns många kontroverisella personer inbjudna, så deet handlar inte om att bjuda in EN suspect person. Hela skalan av åsikter bjuds in för att göra måten mer attraktiva så AIs trovärdighet störs inte alls.
Givetvis kan man inte utesluta att kända organsiationer infiltreras, det slutar med undergång. Jämför gärna den en gång så duktiga organisationen Svenska Freds

eldorado

Björn Nilsson sa...

Att ha med folk som varit för insyltade med dödspatruller i Centralamerika och Irak är väl lite väl tolerant?

Svenska Freds är väl i stort sett statligt finansierad numera och biter inte den hand som föder organisationen. Och något liknande kan misstänkas för Amnesty och en del andra grupper.

Anonym sa...

Ja kanske har du rätt i den saken även om det verkar finnas lite kokret om hur han har varit inblandad i dödspatruller.
Vad jag förstår redivisade Ford USAs åsikt och hållning i syrienfrågan och det finns knappast någon som kan det bättre än just han.
Att det är en partsinlaga torde vara bekant för alla.

Eldorado