lördag 8 mars 2014

8 mars, Medborgarplatsen

Jag passerade en grupp människor på Medborgarplatsen. Det verkar som om kvinnorörelsen är kvar på ett stadium som borde ha passerats för länge sedan - kampen för rätten att inte behöva bli (ihjäl)slagen eller tvingas fly själv och kanske med barn undan våldsamma manspersoner.

Det finns tre riktningar i kvinnorörelsen vad jag kan se:

  • Den som kämpar för bokstavlig överlevnad, som gruppen på Medborgarplatsen.
  • Den som verkar för fackliga och andra rättigheter och som har anknytning till övrig arbetarrörelse.
  • Den som kämpar för borgartanternas rätt till styrelserepresentation och dylikt (och som är helt ointressant annat än för borgerliga karriärtanter).
I dagens sjuka samhälle är det ändå trean som hörs mest, möjligen beroende av att media och de flesta politiker är borgarstyrda och mest bryr sig om sitt eget själsliv. Man kan ju jämföra med när Grupp 8 drog igång mot slutet av sextiotalet och hade en socialistiskt inriktning och ville mobilisera arbetande kvinnor. Då kunde butiksanställda kvinnor och städerskor få en plats i ljuset, åtminstone för en tid.

Man kan ju undra över de fisförnäma småtöser som idag fnyser över kvinnorörelsen - undrar om de vet hur deras mormödrar kunde behandlas, och hur nära det är att de fasonerna kommer tillbaka om de inte ser upp! Reaktionen är inte död, långt därifrån. 
4 kommentarer:

martin sa...

Som en viss kulturprofil på vänsterkanten uttryckte det:

"Är det bättre med en kvinna som spottar på din lön?"

Björn Nilsson sa...

Tja, är man någon sorts hard-core borgarfeminist kanske det ÄR bättre?

martin sa...

Om borgarkärringarna ändå kunde sikta på den verkliga makten, att kvotera in 50% kvinnor i bolagsstämmorna, så skulle iaf jag ha lite sympati för den borgliga feminismen. Som det är nu vill de att det skall vara 50% kvinnor bland patriarkatets redskap, vilket inte är så antipatriarkalt.

Ni blev iaf inte överfallna av nazister. Att nazister väljer internationella kvinnodagen att angripa demonstrationer, beror sannolikt på att kvinnor i de rörelserna är lätträknade.

Björn Nilsson sa...

Nej, det var fridfullt på Medborgarplatsen den stund jag var där, trots att ämnet i sig är allvarligt.

Angående överfallet i Malmö så såg jag uppgifter om att en av nassarna just återkommit från Ukraina. Han kanske hade hämtat inspiration från Svoboda och Högra Sektorn och ville testa sin förmåga på hemmaplan? - Hur som helst kan det vara samma sak som med islamister som åker till Syrien och kanske kommer tillbaka och vill fortsätta ställa till elände.