lördag 1 mars 2014

Slutsatser om Ukraina

Här är ett par slutsatser från bloggen Moon of Alabama angående det pågående eländet i Ukraina:

  • On the Crimea, as well as in other Russian aligned areas in east Ukraine (Donetsk, Mykolaiv and Dnipropetrovsk), counter coups are establishing separate regions which will ask for Russian support and eventual incorporation into the Russian Federation.
  • If all this goes well for the Russians the "western" coup in Kiev will have resulted in the "west" acquiring a bankrupt, dirt poor west Ukraine while Russia will acquire the industry and resource rich east Ukraine and will keep the Crimea as its strategic asset.

Om dessa förutsägelser slår in så skulle det inte bara innebära ett praktfullt nederlag för 'väst', utan också att ryssarna kunde flytta sin sydvästra gräns på ett fördelaktigt sätt.

Frågan är vad 'väst', kanske i första hand EU, skall göra om man sitter med västra Ukraina i knäet: fattigt, nedgånget, skuldsatt, fullt med obehagliga nationalister/fascister/nazister av gammalt ökänt märke. Kan man tänka sig att strategerna i Kreml har förutsett detta och är redo med förslag? Jag antar att de inte har önskat den nuvarande krisen, men de har förmåga - och kanske goda möjligheter - att vända krisen till något fördelaktigt för Putins långsiktiga politik. EU orkar knappast stötta upp ett fallfärdigt Ukraina, inte när unionen själv mår dåligt, men låt oss säga att Moskva kommer med ett erbjudande om samarbete ...? Putin har råd att verka storsint och uppträda som en första rangens statsman, det kostar inte så mycket när motparterna är fumlande korttänkta klantskallar. Han och hans stab kanske sitter och funderar några schackdrag längre fram, när ett skakat EU är redo att öppna närmare samarbete med Ryssland i en ekonomisk zon från Atlanten till Stilla havet. Skulle 'väst' krångla kan det ju alltid bli fel på någon gasledning eller så ...

Blir det krig? - Det är klart att vilken illa skött liten incident som helst kan dra igång en kedja av händelser som slutar i katastrof, men det är mindre troligt. Sålunda skriver Pepe Escobar:

The notion that Putin will order a military attack on the Ukraine should be billed to US corporate media's sub-zoological intellectual quotient.

Att olika grupper kan skjuta på varandra i Ukraina är inte otroligt. Att Ryssland kan klippa till när de egna intressena är hotade är inte heller otroligt. Att USA/NATO skulle försöka någon sorts ingripande verkar dock väldigt långsökt. Det ser ju ut som man håller på att förlora kriget i Syrien nu. Om Ukraina ses som en avledande manöver från 'väst' för att kompensera för motgångarna i Syrien så verkar det också ha misslyckats. Det stämmer ganska bra med den allmänna bilden av ett imperium på nedgång.

Och samtidigt, i Ukraina, finns det folk som har det väldigt svårt och skulle behöva något helt annat än en internationell och nationell kris för att få det dagliga livet att gå ihop.

8 kommentarer:

martin sa...

Problemet är att ingen imperialist vill betala vad det kostar att få Ukraina. Hade nån imperialist velat betala vad det kostar hade det inte varit någon konflikt alls. Nu skall alla med och betala, eller så delar man bytet, den som lever får se.

Jag rekommenderar denna analys av Marx, den är en mycket bra grund för att kunna förstå vad som händer i såna här revolutionära event.
https://www.marxists.org/svenska/marx/1850/07-d024.htm#h2

Där visar han hur revolutionen stjäls av de som har representation. Hur representationen när stridslarmet lagt sig, kohandlar med fienden om bytet.

Björn Nilsson sa...

Du har rätt. Har en känsla av att Marx och Engels skriverier om de misslyckade revolutionerna i Tyskland och Frankrike förtjänar omläsning!

Och inte fasen kommer NATO (= USA) att starta storkrig för att hjälpa någon fraktion i eller omkring Ukraina.

martin sa...

Björn,
det kommer Ryssland inte heller göra. De kan nu egentligen luta sig tillbaka och kräva in skulderna som Ukraina löpt upp av den västvänliga regimen och strypa drömmen om den västerländska tillväxten i sin linda.

Revolutionen är inte slut. Man har nu lärt folk att med våld omkullkasta misshagliga regenter. När de nu har fått ett gäng med historia av korruption, som i grunden inte kommer eller kan göra något annorlunda för folkets materiella villkor. Så lär nästa revolution komma som ett brev på posten när denna regim förverkat sitt förtroende.

Carl Jacobson sa...

Det finns en klar tendens att dra överdrivna slutsatser utifrån språkliga skillnader i olika delar av Ukraina. Att någon har ryska som förstaspråk innebär inte att de vill tillhöra Ryssland. Yulia Tymoshenko har ryska som modersmål och kommer från Dnipropetrovsk, som är ett rysktalande område.

Ändå hör hon till den ukrainska nationalistiska fraktionen, och talar alltid ukrainska i offentliga sammanhang. Och majoriteten av kievborna, som har ukrainska som förstaspråk, talar ofta ryska till vardags.

På liknande sätt är det fel att tro att de som önskar ett närmande till EU bara är de ukrainskspråkiga.

Visserligen äe EU-orienteringen i väster starkast - 74% enligt den enda undersökning jag sett - men också i öster är majoriteten - 52% - för ett EU-medlemskap. "Den som är emot EU i Ukraina är politiskt död", som deras EU-ambassadör uttryckt saken.

Att svälja Putis version att upproret är en fascistisk kupp, är att helt enkelt bortse från den breda folkliga uppslutning som finns bakom ett närmande till Europa/EU.

Att sedan de realpolitiska förutsättningarna för detta är minst sagt usla, är en annan sak.

Björn Nilsson sa...

Man kanske skulle antyda för folk där att EU i själ och hjärta inte är intresserat av att få ytterligare ett konkursbo på halsen? Och det handlade väl inte om medlemskap utan någon sorts associationsavtal som förmodligen inte skulle ge gemene man i Ukraina så mycket - utom möjligen något mördande åtstramningspaket.

Och direkt hot mot medlemmar i radan låter väl som element i en fascistisk kupp?

Undrar om Putin har något nytt i bakfickan när han angriper korruptionen både hemma och i Ukraina?

martin sa...

Carl,
skall man se till de realpolitiska förutsättningarna. Då skall man bortse från opinionsundersökningar. För det spelar ingen roll vad opinionen står, vad folket på Maidan tyckte egentligen. För det är representationen som gör upp om revolutionsbytet med fienden. Representationen består av fascister och korrupta nyliberaler, därmed är revolutionen fascistisk. Men som sagt, då den nya fascistiska/nyliberala regimen inte kan förändra de materiella villkoren för folket så kan det komma nya uppror i framtiden, med annan representation.

Men att säga att det inte är ett fascistiskt uppror på grundval av opinionsundersökningar, det är att bortse från realpolitiken. För det vet väl varenda svensk att det inte spelar någon som helst roll vad folket svarar i olika enkäter, representationen gör vad de vill iaf.

Carl Jacobson sa...

Det är givetvis riktigt att det skrotade avtalet med EU var ett associationsavtal, och att EU inte visat något intresse för ett ukrainskt medlemskap.

Ändå är den opinionsundersökning jag nämnde intressant, eftersom den visar i vilken riktning de breda folklagren vill att landet ska utvecklas.

Att det sedan finns fascistiska element inom den opinionen gör inte folket till fascister.

martin sa...

Folket är nästan aldrig fascister, men fascister är experter på att utnyttja missnöje som saknar medvetenhet och organisation.

Nu har man lärt folket att med demonstrationer och hårdförda medel störta en regim. Den regim som nu finns, kommer inte att kunna ändra de materiella villkoren för de breda folklagren. Så de lär inte bli långvariga med mindre än att de vid makten ägnar sig åt ett ökande förtryck av den egna befolkningen.