onsdag 12 mars 2014

Notiser

Den 15 mars klockan 13.00 blir det demonstration på Sergels torg mot fascismen i Ukraina, organiserad av ryssar och ukrainare i Sverige. Man kan ju undra hur mycket stormedia kommer att rapportera om det? Ibland kommer det ju artiklar som nämner fascistiska och antijudiska tilltag i före detta östblocksländer, men den typen av artiklar är ju ingen stor artikel, så att säga. Speciellt inte när västliga intressen är inblandade, som i Ukraina. Då kan rätt mycket passera.

Lite jobbigt att bekymra sig över världens kriser när vårtecknen blir fler och fler!

För en tid sedan deklarerade Oktoberrörelsen att den upplöst sig, men den finns kvar men på väldigt diskret nivå som någon sorts nätverk. OR:s tidning Kommunistiska Arbetarkommunen skall dock fortsätta, på papper och på nätet. Det är väl där man får titta efter eventuella förklaringar om vad som 'händer på nätet'.

8 kommentarer:

martin sa...

En man i Svobodakeps angrep och knivskar feminister kvällen den 8:de mars. Antifascismen och antiimperialism har börjat utgöra samma strid.

För att värna vår nationella säkerhet och vår demokrati från utlänska angrepp, måste vi agera mot de som är imperialisternas redskap. SD, SvP och SMR är alla organisationer som gärna skulle bli instrument i en svensk statskupp. Ukaina visar oss hur viktigt det är att slå sönder fascisternas organisationer, viktigt för demokrati och nationellt oberoende.

Carl Jacobson sa...

Så kan man kanske tycka att det vore motiverat att inkludera den ryska fascismen i en sådan demonstration. Men inte! Det ska vara enögt för att passa!

Björn Nilsson sa...

Jag är rätt tveksam att dra sd, svp och smr över samma kam. De två sista är samlingar av förvirrade och våldsbenägna, ofta 'socialt handikappade' individer. sd är ett ganska stort parti med olika tendenser, från våldsbenägna hatare till personer som helt enkelt är berättigat missnöjda med dagsläget men i övrigt inte utmärker sig så mycket. De senare borde en vänster som skötte sig ha värvat för länge sedan.

Björn Nilsson sa...

Carl, kan du utveckla resonemanget? Är det fascism på regeringsnivå i Ryssland, menar du, eller tendenser längre ner i samhället?

martin sa...

Vi låter inte nazisten definiera nazismen. Detta för att lögnen inte bara är något av en ohejdad vana inom nazismen, lögnen är en viktig del av deras ideologi. SD kan inte skilja sig från nazisterna i BSS med mindre än att de upplöser sin nazistiska organisation. Avknoppningen av ND var att göra sig av med strasserister. Tror nog att nazisterna under Hitler också gjorde poäng på att de rensat ut busarna i SA.

Hur mycket Åkesson polerar så är hans parti fortfarande brunt. Nazismen kan aldrig reformeras.

Vad en del förvirrade medlemmar har för åsikter är sekundärt, det är führerprinzip som gäller, det är representationen som är vitalt.

Carl Jacobson sa...

Björn, jag tänkte kanske främst på den här artikeln av Michael Winiarski:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-vill-putins-radgivare-lagga-europa-under-rysslands-fotter/

Annars finns det ju gott om fascistiska grupperingar också på lägre nivå. I det hänseendet är det ingen skillnad mellan Ukraina och Ryssland eller övriga länder som hört till sovjetimperiet direkt eller indirekt - se bara på Baltikum!

Björn Nilsson sa...

Carl, letade efter en artikel som hävdar att Dugin inte är 'rådgivare' (det skall finnas en lista på sådana) men hittade den inte. Hur som helst, killen är extremist med storhetsvansinne och inte ensam om det. Sådana typer fanns redan på 1800-talet i Ryssland, de ville ha kolonnier i Afrika och liknande påhitt. Men med tanke på att krisens centrum är i Ukraina/Krim känns det lite konstigt att demonstrera mot en knasig ryss. Det blir väldig ofokuserat. Åtminstone just nu. Läget kan ju ändras. Men jag har en känsla av att 'Vlad the Hammer' (Putin alltså) knappast låter sig styras av den sortens människor även om han själv har stora visioner. De visionerna mår bäst av en fredlig utveckling, och kanske det är just det som skrämmer USA och vissa kretsar i EU? Hur möter man någon som vill spela på ens egen planhalva och dessutom i viss utsträckning gör det bättre?

Björn Nilsson sa...

Martin, om vi vänder lite på ditt resonemang: kan vi vända på sd:s egendefinition på ett sätt så att stora delar av partiets sympatisörer inte känner igen sig och tycker att det verkar fel? Det klassiska NSDAP var ju något mycket annorlunda än sd, både före och efter 'Röhmkuppen' 1934. Man kanske kan jämföra med någon 'mjukfascistisk' tendens (vad det nu skulle kunna betyda), men att klippa till med det absolut värsta känns inte riktigt bra - för mig i alla fall.