torsdag 20 mars 2014

Flitens lönTja, man bör väl bli glad för Anders' skull när man läser sånt här? Han har tröskat sig fram genom socialdemokratin under många år, och till slut fått flitens lön! Särskilt borde alla trogna små grå socialdemokrater som år ut och år in röstat på honom till olika befattningar vara glada och nöjda!

Styrelseordföranden Anders Sundström, som har en bakgrund inom toppskiktet i Socialdemokraterna, har flera tunga åtaganden på sitt bord utöver ordförandeposten i Swedbank. Han är också ordförande i Folksam Liv och KF, samt för ytterligare ett mindre bolag i Umeå.

4 kommentarer:

martin sa...

Arbetarrörelsen petade bort ett par parasiter på arbetarnas ryggar och installerade genast sina egna parasiter.

/lasse sa...

Calmfors en av våra offentligt subventionerade nationalekonomer har nyligen varit ute och föreslagit hur man ska lösa arbetslöshetsfrågan, som vanligt med sitt återkommande nyliberala mantra om sänkta lägsta löner. Dessa människor som det är frågan om utför vanligen produktivt och för oss alla nyttigt resultat. Det är mer än man kan säga om den elit som badar i miljoner från sina styrelseuppdrag mm som de dessutom kan ha flera av samtidigt.

Skånska Dagbladet:
”Taxichaufförer får ta ut rövarpriser”
”Kammarrätten i Göteborg har upphävt en varning mot en taxiförare i Malmö, som tar extremt mycket betalt av sina kunder. Domstolen slår fast att det råder fri prissättning...”
”Domen är ett hårt bakslag för länsstyrelsen i Skåne, som har övervägt att varna ett 15-tal andra taxiförare av samma skäl.” ...
”I det ena fallet åkte en affärsman från Stenungsund från Malmö C till Hotell Ibis vid Stadiongatan. Mannen frågade inte om pris och när taxin nådde hotellet visade taxametern på 241 kronor för den 4,1 kilometer långa resan. ”
”Enligt länsstyrelsens utredning brukar Aladdin Taxi ta ut priser som är 125 procent högre än de största och mest etablerade taxiföretagen i Malmö.”

Jo de etablerade i Malmö är väl där man har förare som kör svart samtidigt som de har a-kassa, sjukskrivning eller liknande. Deras åkare (de som äger bilarna) lämnar vanligen mycket i övrigt att önska när det gäller redlighet mot anställda och samhället.

Här gäller det minst sagt småpengar men det går till domstol, när eliten roffar åt sig så är det bara som det ska vara.

/lasse sa...

Schweiz ska i maj ha folkomröstning och rösta om minimilön, detta har genomdrivits av Schweiz LO (SGB) och socialist partiet. Schweiz har ingen minimilön utan som här kollektivavtal. Här är ju sådant som minimilön ett rött skynke för inte minst LO, kollektivavtal ska det vara för är du inte de längst ner med i LO så ska de piskas och vara rättslösa.
Den minimilön som man röstar om är 159 kr i timmen eller i månadslön 29000. Herreminge det har ju inte ens många välutbildade här, det skulle en nybakad ingenjör bara kunna drömma om, i Tyskland har en sådan närmare tre gånger i ingångslön som en svensk.

Med tanke på hur svagt facket i Sverige har gjort sig själva och på hur många småfirmor som det inte finns kollektivavtal hade det kanske varit något för Sverige också så de svagaste på arbetsmarknaden hade haft lite skydd. De lägsta löner som finns i dag via kollektivavtal är ofta ändå inte bättre än motsvarande minimilöner som finns många andra industriländer. Men här har ju arbetarrörelsen varit initiativtagare till sk workfare, det offentliga och privata skojare ska ha bidragsslavar som utför vanliga jobb.

Som det står nu är 74 % för minimilön i Schweiz. Men högern etc ryar om hur detta kommer att drabba de lågavlönade värst själva, som de alltid har gjort när de i botten ska få någon förbättring. Motkampanjen kommer förstås att bli hård och det är ekonomiskt starka. Men om det går igenom ska det bli intressant att se vad effekten blir när köpkraften ökas lite hos de i botten, iofs bara cc 330000 som heltidsarbetande (mest kvinnor) som ligger under nu. Schweiz har ju inte heller speciellt hög arbetslöshet 3 till 3,5 % under det senaste året.

Det är förstås stötande med Sundström och hans gelikar men är i sig inget ekonomiskt eller annat samhällsproblem, men fokus på dem gör ju gärna att löner för de där nere glöms bort när, ett riktigt och allvarligt problem.

Björn Nilsson sa...

Problemet med minimilön brukar (om jag uppfattat saken rätt) vara tendensen att lönegolvet blir ett riktmärke mot vilket lönerna dras. Vet inte hur det är numera, men tidigare har en del LO-förbund haft någon slags minimilön som dock byggts på med en massa tillägg så att ingen behövt jobba på den nivån. Det fungerar i ett klimat som inte är nyliberalt, men är det nyliberalt så tar nog gravitationen vid och drar ner lönerna mot existensminimum. Detta är ju kapitalismens logik. Men om schweizarna lyckas få till något annat blir det väldigt intressant att se hur de lyckas!