lördag 15 mars 2014

Några bilder från dagens demonstration angående Ukraina

Detta var alltså ämnet för dagens predikan: Mot fascismen i Ukraina
Några uppskattade inte det. Här är (alla tror jag) som var emot. De fick stå på trappan därborta och ropa.
Men vi återgår till demonstrationen. Kallt och blåsigt var det. Kriser som föranleder demonstrationer bör helst inträffa under den varma årstiden!


Här har vi hela historien i finstilt skick och som den ryska sidan ser det. ('Rysk sida' kan vara såväl Ryssland officiellt som ryssar i Ukraina som känner sig hotade av ukrainsk nationalism.)
Det mycket lilla Sveriges Kommunistiska Parti kunde ställa upp med tre partifanor.

Det verkar som det officiella Europa föredrar att blunda i stället för att öppna ögonen. Detta trots att EU-parlamentet för inte så länge sedan varnade just för samarbete med ukrainska Svoboda! Förmodligen tror borgarna i vanlig naiv ordning att nassarna är användbara, och sedan kan skyfflas åt sidan när de gjort sitt. Men folk som med rätta beskylls för "rasism, antisemitism och främlingsfientlighet" blir man inte av med så lätt! (Tillägg: utrikesexcellensen Bildt slingrar sig fortfarande i frågan. Se f.ö. också kommentar från Martin nedan!)

Å ena sidan: inget jättemöte. Å andra sidan, bra mycket folk när det inte fanns så mycket organisation bakom.


4 kommentarer:

martin sa...

Carl Bildt sa idag när han konfronterades med frågor om hans stöd till fascister i Ukraina, att om situationen i Sverige liknade den i Ukraina så hade han inte haft några problem att utföra en statskupp i samarbete med fascister. Det var iaf kontentan av det han sa, även om det kanske inte var hans avsikt att medge något sådant.

Björn Nilsson sa...

I sådana här lägen gäller det att uttala sig dunkelt, i synnerhet om man inte har rent mjöl i påsen! Karln har väl order att säga vad han säger och gläfser enligt uppdrag.

martin sa...

Ukraina är det tydligaste exemplet för rationell resurshantering. Det är också det tydligaste exemplet på att kapitalet inte kommer dra sig från att använda fascismen/nazismen om det kniper.

Det tydligaste exemplet på att vi alltid behöver antifascister som har erfarenhet och träning i gatustrid.

Björn Nilsson sa...

Hm, du kan ju se slutet på nästa bloggpost. Om det är gatukämpar som behövs uttalar jag mig inte om, däremot att antifascismen inte får vara uppbunden till krafter som kan tänkas vilja samarbeta med fascister.