fredag 20 november 2009

Vetenskapsnotiser

Miljöaktuellt referar till en rapport som hävdar att två procents högre medeltemperatur kommer att göra att skogarna i den ryska och sibiriska taigan torkar och försvinner. De kommer att förvandlas till artfattiga gräsmarker. Jag har inte läst originalrapporten, men borde inte samma sak hända i de nordamerikanska skogarna? Och de skandinaviska skogarna är ju taigans västligaste utlöpare, så de kommer väl inte undan även om de ligger närmare blöta vindar från Atlanten?

Torra skogar, det låter som ett recept för jättestora skogsbränder. Var det inte i slutet av nittiotalet som det brann så våldsamt i ryska skogar att man kunde känna brandröken även i Stockholm?

***

Syntetiskt kött har jag skrivit om tidigare, här och här. Det senare inlägget har bilder på några trevliga kor också. Lite har väl hänt sedan förra året, och här är några uppdateringar. Man har inte kommit så långt ännu, men jobbar med ärendet! Klimatvinsterna kan bli enorma om man lyckas, och en massa betesmarker kan ställas om till annan användning. Samtidigt kan X antal miljoner bönder bli överflödiga också. Vad gör man åt det?

En del etiska frågor kommer också upp eftersom det blir möjligt att ta fram den sorts kött man vill ha, vare sig det är gris, ko, kyckling eller fisk - skall man ordna en legal köttmarknad för kannibaler också, när det blir möjligt att odla syntetiskt människokött?

4 kommentarer:

torberg sa...

Ett i mina ögon mycket stort problem med framtida eventuellt minskat koätande är att en stort del av de djur och växter i det vi kallar natur i t ex Europa är direkt beroende av beteslandskap. De har anpassat sej under årtusenden till den värld människans betesdjur, främst nöt, skapat. En stor del av den biologiska mångfalden, och dess genbank, är direkt beroende av att mulbete upprätthålls i tillräckligt hög grad. Vad många, särskilt stadsbor, inte känner till är att det som i folkmun kallas natur är ett resultat av intensivt mänskligt utnyttjande av markerna i tusentals år. När detta nu ändras trampar fler och fler arter iväg mot sällsynthet och utrotning. Den biologiska skatt vi fått i arv av tidigare generationer ligger illa till, inte bara i Indiens tigerreservat. Och för att spetsa till det. Fullskalig vegetarianism eller syntetköttsätande är vägen till massutrotning av vårt historiska biologiska arv. Detta är givetvis inte att försvar för gris-eller broilerfabriker som inte gynnar arträddning i bondelandskapet. Utan ett försvar för att äta RÄTT slags kött.

Björn Nilsson sa...

Man behöver ju inte rensa bort kossor och annat fullständigt. Och med rätt uppbackning kommer småbönder med små djurbesättningar kunna bedriva kvalitetsuppfödning och samtidigt hålla liv i jordbrukslandskapen för framtiden. Men då får man ju ta kamp mot agrokapitalet naturligtvis.

Om syntetiskt kött är identiskt med riktigt kött borde det väl inte påverka något på något annat sätt än just riktigt kött? Eller har jag missuppfattat det hela?

Sixten Andréasson sa...

Björn
"ska man ordna en legal markmad för kannibaler"
Det får vara måtta på din dyspotism. Har du kommit så långt att du ansluter dig till biskopen på Irland, Jonathan Swift?
I andra riktningen gick humöret - för både mig och dig - av ditt reportage från manifestationen på Mynttorget.Mycket bra!
Men det dystra fortsätter att överväga - dock "förskräckes ej vår lilla hop, trots fiendens larm och hot" - står det inte så i en gammal psalm?
Själv har jag övertalat mig om om att de svenska soldaterna tas hem om ett år - till skam för Jag Eliasson, Orback och han-som-inte- byter-skjortan Urban Ahlin.
Intressant att se hur de då byter både skjorta och vänder kappan.

Björn Nilsson sa...

Nja, det var väl egentligen en omformulering av några etiska funderingar som finns i ursprungsartikeln. Men frågan är om frågan är relevant om det inte är "riktig vara".

Gamla partipolitiker är säkert så fullkomliga kappvändare att även nämnda figurer kommer att förklara att de alltid tyckt att vi aldrig skulle ha haft några trupper i Afghanistan - när de finner det poltiskt lämpligt och när partiet ger order om det! Det är ju partiet som betalar för lön och åsikter.