torsdag 26 november 2009

"Ingen trodde att bubblan skulle hålla"


Ett skrynkligt tidningsklipp - 15 april 2001


Ingen trodde att bubblan skulle hålla - har man inte hört det förr? Jag hittade ett kuvert med några gamla tidningsklipp, bland annat det här. Då var det kris, IT-bubblan hade spruckit och Sanna Björling skrev en krönika i DN:s ekonomidel. En oväntad krasch? Nja, dåvarande VD:n för Ericsson Sven-Christer Nilsson säger att det är klart att dåvarande bolagschefer höll tyst fast de visste att börskurserna var sanslöst upphaussade:

De flesta får ju en bonus baserad på aktiekursen, och de skulle i så fall tala emot sig själva. Det tror jag inte, säger han och skrattar.

Björling kallar detta för ett häpnadsväckande uttalande. Jo, det är klart att om man tror att storbolagens chefer är hederliga och rättframma så ...

Finansmannen Robert Weil pratade en del om den osunda ekonomiska utvecklingen, det var basen i artikeln. Men annars kunde Sanna Björling göra en intressant iakttagelse: näringslivstopparna hade ingen lust att ställa upp för intervjuer. Samma gällde den då (ö)kände näringsministern Björn Rosengren (han som sålde Telia till svenska folket och lät många göra en dålig affär). Jo, strax innan krisen slog till var storgubbarna pratsamma och visste hur allt skulle skötas ... men sedan fick de annat mer brådskande att syssla med!

Skrattar bäst som skrattar sist ... Och nu har vi ju nästa bubbla som egentligen "alla" förstod inte skulle hålla. Skall man skratta åt eländet?

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Såvitt jag förstår har nyliberala avregleringsfanatiker numer retirerat till ståndpunkten att kriser och krascher är naturliga/oundvikliga effekter av det perfekta systemet och att sådana ändå i slutänden leder till något bättre - till utveckling. Kriser som något att välkomna alltså.

Suck - tycker mig ha hört liknande från ett helt annat politiskt håll en gång.

Björn Nilsson sa...

Ett intressant ämne hur ståndpunkter vandrar från höger till vänster och vice versa. Den borgerlighet och socialdemokrati som för trettio år sedan harmset förnekade allt prat om samarbete med NATO förklarar idag att samarbete med NATO var det mest naturliga i världen och alla måste ju ha förstått det!