måndag 9 november 2009

Det får ... hända igen

Nu är det årsdagen av Kristallnatten, den onda händelse när den nazistiska terrorn i Tyskland skruvades upp till en högre nivå. Detta får inte hända igen, utropas det. Det är självklart, det får inte och det kommer inte att hända igen. Just detta kommer inte att hända igen. Det kommer inte att starta några nya pogromer i Europa.

Eller ... det kommer inte att startas några nya pogromer, inga statsstödda överfall, mot judar i Europa. Så dj-a dumma är inte ens de högerpopulistiska grupperna numera, de stödjer ju Israel för att verka rumsrena. De nassar som ger sig på judiska begravningsplatser, synagogor etc. är marginella och dumma i huvudet. Det finns ju andra bekväma offer att ta till, människor som kan utmålas som ett enormt hot mot våra samhällen och där man kan få stöd från högsta ort. Alldeles som judarna pekades ut som ett existensiellt hot, en grupp som man måste kämpa mot på liv och död för att inte själv gå under finns det nu andra grupper som utmålas som det stora hotet (men som det ändå trevligt nog är ganska riskfritt att ge sig på). Muslimer kan innebära en viss risk, men romer har inga skyddsmakter. Bekvämt offer alltså.

Alltså: Några utrotningsläger kommer inte att byggas igen, och bildas koncentrationsläger kallas de något annat och är givetvis bara avsedda för kriminella och farliga element. Och den allt intensivare övervakningen av medborgarna är naturligtvis till för att skydda oss från farliga terrorister. Förresten ... den där judiske killen som sköt Tysklands ambassadör i Paris 1938, han måste väl räknas som terrorist? Visserligen hade han anhöriga som påstås ha behandlats illa av tyskarna, men den behandlingen var väl inte värre än vad palestinier kan råka ut för idag - och de är väl så gott som terrorister allihop? Och muslimer!

Och oavsett vad som "inte får hända igen" pågår massmorden. Skulle ingen kunna peka på belgarnas våldsregim i "Kongofristaten" och säga att detta får inte hända igen, nu måste det bli slut på terrorn när råvaror skall tas ut från dagens Kongo? Eller det kanske är störande för någons affärsmöjligheter? Just när detta skrives kanske ännu en av USA:s fjärrstyrda missiler slår ner och dödar en familj i Pakistan eller Afghanistan därför att en "terrorist" tros vara i närheten. "Lite spill får man ju räkna med i kampen mot terrorismen, va?" Eller så kanske en kolonn av flyktingar undan strider i Somalia anfalls av supermaktens flygplan - de kan ju vara "terrorister". Dödandet i kolonialkrigen fortsätter - vem ropar "detta får inte hända igen!"

Hur gör man för att inte bli cynisk i denna kloakflod av hyckleri? De höga herrarna har sin uppfattning klar: detta får hända igen!

5 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Nej, bli inte cynisk! Det tror jag inte om dej. Då hade du över huvud taget inte skrivit som du gör om detta!
Vi är nog överens.
Om Mohamed Omar kan vi ha ha haft olika åsikter, men som en del få för sig att han är en agent för Israel.....
Idag firas en murs fall, det är utmärkt. Men som en östtysk anmärkte, om DDR funnits hade inte tyskt flyg igen bombat Serbien-Kossovo eller Bundeswehr ockuperat en del av Afghanistan!

Björn Nilsson sa...

DDR var ingen höjdare direkt. Å andra sidan förstår jag inte hur tyskarna skulle ha brutit sig loss ur den politiska tvångströja man var fångad i från alla sidor. Ulbricht satt i ett omöjligt läge. Ingen ville hjälpa honom göra rätt på ett sätt som skulle stärka DDR.

Objektivt fungerar MO som ombud för Israel även om det kanske är mer troligt att det opererar iranska intressen bakom honom. Vet inte vad han håller på med längre, men försöker man sälja shia av iransk variant som varande den enda riktiga islam är man nog inte riktigt slug i huvudet.

Lasse Strömberg sa...

Bra rubrik!
Den säger nog vad det egentligen handlar om i dagens värld.

Anders sa...

Expressens ledare var ju väldigt belysande för detta...

http://www.expressen.se/ledare/1.1773164/riv-dagens-berlin-murar

Sympatisk rubrik, nyfikenheten väcks, man läser... Bara för att finna att rubriken ljuger. Den tar inte med ett ord upp någon av de faktiska murar vår samtid är i dumhet av att bygga:

1. Israel-Palestina. En mur som finns. På riktigt!

2. USA-Mexixo. En mur som finns. På riktigt!

3. Europa-Afrika. Medelhavet som mur förstärkt av yttre gränsskydd.

...och blindheten blir ganska synlig för alla och envar som lärser både rubrik och tillhörande text. Svagt, är nog ett ord som ligger för en...

Björn Nilsson sa...

Det finns väl riktiga murar i de kvarvarande spanska enklaverna i Marocko också. Utposter till Festung Europa. Samt murar i Baghdad. Fast med "rätt" glasögon ser man ju dem inte!