fredag 11 mars 2011

Symboliskt?



Skall vi ta det här symboliskt? Bilden tagen på Hornsgatan i förmiddags. Å ena sidan skall där öppnas ett apotek (det finns redan ett runt hörnet på Långholmsgatan, åker man till Liljeholmen finns det två-tre apotek på bara några meters avstånd från varandra). Å andra sidan en skylt som varnar för att något kan komma rasande uppifrån. Exempelvis nästa jättestora lågkonjunktur med åtföljande politiska storm som sopar bort etablissemang av den här sorten?

7 kommentarer:

/lasse sa...

Det verkar otroligt att det skulle finnas plats för så många apotek i de större städerna. Vad vi ser är förmodligen ett krig om marknadsandelar av de större aktörerna, förmodligen dras även kapitalisterna med av propagandan om privatiseringens förträfflighet. Frågan är hur priskänsliga den här typen av varor är, och lite större företag har ekonomisk expertis anställda i motsats till försörjnings och småföretagare och vet riskerna med att ge sig in i huvudlösa priskrig. Man kan ana att de bevakar varann och försöker trycka upp marginalerna och krigandet om kunderna blir med reklam och inte priskrig. Det statliga apoteket är väl fortfarande störst och jag har för mig att regimen har bakbundit dem så att de inte kan ge sig in och priskonkurrera och slå ut de älskade privata alternativen.

Åhlens har väl redan kastat in handduken med det som var tänkt som en apotekskedja.

Karl Malghult sa...

Lustigt att du nämnde just ett apotek som exempel, får säga att Håkan Juholt som nog lär bli vald till näste sossehövding pratade ganska bra för försvaret för statliga apoteken:

http://www.youtube.com/watch?v=L8jfdZ12LIs&feature=player_embedded

Trodde aldrig att Juholt skulle bli föreslagen men han är en bra kompromisskandidat för den stora kyrkan som SAP innebär. Det skall sägas att hans far förvisso var en av arbetarhövdingarna i Oskarshamn, men knappast av sådan kaliber som Mona Sahlin eller för dne delen Göran Persson, Willy kunde hälsa på hemma hos socialfallen de hade att ta ställning om i socialnämnden. Oskarshamn är både ett frikyrkligt och ett sossefäste, runtom på landsbygden (där det knappt finns några frikyrkor märkligt nog, de finns inne i stan) röstar folk på Centern även om Sverigedemokraterna ryckt framåt på senare år. Tror en stor förklaring ligger i att Oskarshamn är en "modern" stad som bara funnits i knappt 150 år medan runt Bockara och Kristdala är gamla bondebygder som aldrig riktigt industrialiserats eller haft järnväg. Det finns t.o.m. en stadsdel i stan som heter Amerika, så stor var inflyttningen för hundra år sedan att det gick med "amerikansk" hastighet och det var ju samma tid som arbetarrörelsen och frikyrkorna bröt fram.


Om det blir några verkliga förändringar återstår att se, kan nog tänka mig att Juholt får upp opinionssiffrorna och plattar till Reinfeldt nästa val men en regering med Juholt lär inte föreslå exempelvis en sjätte semestervecka, där kommer han stöta på patrull mot Prime-nissarna och liknande gamänger. För att inte tala om EU:s stabilitetspakter, även om Juholt säger sig vara keynesian.

Anonym sa...

Tt, som jag ser det överetableras det med apotek i Sverige just nu. Enligt kapitalistisk teori kommer de konkurrera med varandra tills någon vinner.
Förloraren kommer få lägga ned sina butiker.
Priset kommer troligen inte vara största konkurrentfördelen utan service och tillgänglighet.
Jag köper exempelvis så få huvudvärkstabletter per år att jag inte har en aning om vad de ska kosta.
Handlar det om receptbelagt medel är jag snarast intresserad av få det så fort som möjligt, alltså servicegrad.
Det statliga alternativet kommer säkert vara konkurrenskraftigt.

Ska man se det positivt kanske det ger arbetstillfällen på både hel och deltid.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Dessa "apotek" lär väl i stor utsträckning konkurrera om hudkrämer, receptfria piller och liknande. Men apotekets roll är ju egentligen en annan, nämligen förmedling av receptbelagda mediciner över hela landet till ett hyggligt (för konsumenterna) pris. Med det här upplägget blir det väl tvärtom.

Tack för bakgrunden om Oskarshamn Karl! Om nu Håkan J blir ordförande så kan väl den stan bli känd för något mer än Döderhultarn och ett risigt kärnkraftverk! Nu tycker jag ju att han ser ut som bilhandlare i begagnat-facket, men det kanske bara är en av mina usla fördomar.

/lasse sa...

"till ett hyggligt (för konsumenterna) pris"

Även skattekollektivet som står för största delen av notan torde vara intresserade av att det sker till ett ”hyggligt” pris, i det gamla systemet fick skattekollektivet ett riktigt bra kompispris av sitt eget bolag om man gjorde en internationell jämförelse.

Som Eldorado sa så är det nog för de flesta att man handlar sådant så sällan att man inte vet vad som är rätt pris. Det torde göra varorna mindre priskänsliga.

Det gör att även att de flesta kunder inte egentligen kan bedöma servicegraden om det är sällan som folk konsumerar receptfritt eller hamnar i situationen att receptbelagt behövs. De som på olika sätt blir sas kroniskt sjuka har förstås den bästa erfarenheten. Så allmänt torde det mer bli ett ytligt intryck av servicegrad, fräsch inredning och personal som lite charm och trevlighets-drillning, unga representativa damer kommer att premieras i rekryteringen. Och det går ju extra lätt när nationen är die hard NAIRU troende. Så är det inom mycket nu, personalen är bara så ”tillmötesgående” men skrapar man på ytan har de egentligen skral kunskap.

Anonym sa...

Apotekets årsredovisning har en del intressanta siffror. Den gren som kallas Farmaci och är huvudsaken recpetbelagda mediciner omsatte 8 miljarder och hade ett rörelsereusltat på 172 miljoner. Konsumentsidan omsatte 31.5 miljarder och motsvarande resultat var 1.44 miljarder. Det Apoteket tjänar pengar på är alltså inte receptsidan. Receptdeln används för att locka in kunder i affären, sedan säljs är det merförsäljningen man gör pengar på. Det är alltså inte huvudsakligen skattepengar som driver omsättningen.

Det är väl så att försäkringskassan betalar delen som inte konsumenten står för? Jag är övertygad om att dom kommer förhandla priserna som storkund oavsett vem som är säljare. Gissningvis blir det något liknande som finns i USA. Försäkringskassan betalar en del maxdel av medicinen och konsumenten resten. Här kan möjligen kapitalistmodellen komma in och konsumenten väljer den för sig bästa leverantören. Priset är antagligen mindre viktigt än tillgänligheten (åtminsone när jag är sjuk)
Det kommer antagligen fungera i storstäderna medans de på landsbygden kommer få ett högre pris rent. Teoretiskt.

Det bli ju demokratiskt. Majoriteten får det bättre och minoriteten på vischan kan betala.

Eldorado

PS det första apoteket fanns i Bagdad enl wiki. Igen får SD bita i gräset, mycket bra kommer utifrån.

/lasse sa...

Apoteket Farmaci är ett dotterbolag inom Apoteket som levererar till sjukhus, vårdinrättningar och även har sjukhusapotek.

2004 handlade apoteksbolagets monopol om att i den monopoliserade delen, läkemedel, utgjorde 86% av försäljningen av subventionerade och prisreglerade läkemedel. Skattebetalarna betalde 80% av detta, ca 20 miljarder.

Hur stor försäljningen var av sådant som inte är rena läkemedel som apoteket hade monopol på vet jag inte, men tror inte det var så otroligt stor andel av apotekets verksamhet. Om man hade velat skydda monopolverksamheten från EU:s klåfingrighet skulle man förstås bara hållit på med sådant som var egentliga läkemedel och gett fan i tvål, tandkrämer och liknande.

Att annat än läkemedel skulle utgöra 80% av verksamheten idag förefaller minst sagt otroligt.

Som vi har sett redan så lägger sig regimen i det här och gynnar de privata. Fördelen med monopolet var att det var en stor aktör mot läkemedelsbolagen. Så var det också läkemedelsbolagen som primade sossar som Ylva Johanson m.fl. och även borgare för att lobba för avskaffande av monopolet. Kan de driva upp priserna mot apoteksbolagen och indirekt kontrollera prisnivån hjälper det inte hur goda förhandlare försäkringskassan är de kan rimligen ite begära att apotekskedjorna säljer till ett pris som ligger under deras inköpspris.