lördag 2 april 2011

Engelsk analys om Libyen

Frågan om Libyen har som bekant orsakat snudd på härdsmälta inom vänstern runtom i världen. Grupper som borde stå varandra nära har hamnat på motsatta ståndpunkter. Klyftorna går även rätt igenom partierna. Det nya skällsordet "bombvänster" har uppstått samtidigt som det gamla positiva "solidaritet" solkas ned ytterligare. Sålunda var det en hel del vänsterpartister närvarande på antikrigs-mötet som jag skrev om här, det som skedde dagen innan flertalet V-partister i Riksdagen röstade för att svenska krigsflygplan skall skickas till ... Sardinien hörde jag. Vad de nu skall göra där. Möta våren vid Medelhavet? Äta sardiner? Bränna en jäkla massa stålar och bidra till förorenande utsläpp från sina flygande jordfräsar?

För en färsk engelsk analys över vad som händer i Libyen, och vilka handlingsalternativen är, kan det här inlägget rekommenderas. Noteras bör att skribenten Richard Seymour är trotskist. I Sverige har det ena trotskistpartiet hamnat på bombsidan medan det andra är emot. Seymour tillhör motsidan, och lägger fram ett antal argument som förefaller rimliga.

Vad kan man mer tillägga? - Kanske att det verkligen inte bara är ledarna för Cuba och Venezuela som anmält avvikande ståndpunkt om NATO:s krig mot Libyen. Det är en generell ståndpunkt i Latinamerika, men det verkar bombvänstern ha svårt att ta till sig. Det är väl med Libyenkriget som med valet av Juholt till S-ledare: först tappar en massa folk koncepterna och springer iväg och ropar "det här är ju fantastiskt" - och efter några dagar börjar eftertankens kranka blekhet infinna sig ... "är det här så kul egentligen ...?"

(Tillägg söndag morgon: nu säger man att det är Sicilien planen skall åka till. Inte lätt att hålla reda på alla öar i Medelhavet!)

6 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Jo, man kan undra hur JAS, men sin rätt begränsade aktionsradie ska kunna ägna sig åt spaningsuppdrag i ett så stort land när planet är baserat så långt från området det ska verka över.
Just planets rätt korta räckvidd har ju varit en black om foten när man försökt sälja det utomlands.

Björn Nilsson sa...

Nja, det kanske finns en tanke bakom. Om planen inte når fram till slagfältet behöver de inte riskera att råka ut för något otrevligt, exempelvis att någon otäcking skjuter på dem. De kan köra några varv runt Sardinien, och ramlar de inte ner i havet kan de flyga hem igen så småningom.

Jan Wiklund sa...

Tack för tipset om Lenin's Tombstone, Björn. Jag har varit inne där slumpmässigt nån gång tidigare men inte uppfattat så klart att den skrivs med både intelligens och humor.

Björn Nilsson sa...

Ja, det är väl god engelsk klass kan man säga, ... god engelsk klasskamp kanske.

martin sa...

Själv tar jag fasta på: Arbetarklassens frigörelse måste vara dess eget verk.

Att vänstern hemfallit till nån sorts "top-down" syn på solidaritet är bara beklagligt.

Björn Nilsson sa...

Eller om vi ändrar formuleringen litegrann: de förtryckta arabernas skenbara befrielse är NATO:s verk!