söndag 3 april 2011

Rättelse

Jag gjorde en journalistisk miss i det här inlägget. Kollade inte bakgrunden ordentligt. Om den "kände israeliske militärhistoriker" som påstås ha sagt konstigheter finns är oklart, i så fall heter han något annat än vad som anges i artikeln som jag länkar till. Vad som gör det hela mer misstänkt är att artikeln, som ser ut att komma från kända och pålitliga al-Jazeera, i själva verket kommer från något som kallar sig al-Jazeerah (märk skillnaden, en bokstav) och som verkar vara mer av den vanliga soppan av islamism än pålitlig nyhetsförmedling. Får se om jag kan återkomma med någon kompletterande information. Att existerande atombomber är farligare än icke-existerande håller jag dock fast vid.

2 kommentarer:

Ulf sa...

Det lär vara Martin van Creveld som menas. Och tydligen har han uttalat något i den där stilen, eller åtminstone i frågan. Tror inte det är hans egen uppfattning att Europa bör utplånas med kärnvapen.

Björn Nilsson sa...

Tack Ulf, nu är det klarare. Vet ju inte hur pålitlig angiven Wiki-artikel är i detaljer, men grunddata som "militärhistoriker" och ett påstått aggressivt uttalande mot Europa finns där i alla fall. Sedan är frågan om hur uttalandet låter i sitt original, om det stämmer med översättningen.

Kanske det kan ursäktas med att "jamen, det här var ju bara hypotetiska yttranden", ifall han verkligen sade något sådant. Och då blir det ju ännu knepigare att lista ut om mannen menade vad han sade eller inte.